ahmedfiratc adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
yanlış hesap yapıyorsunuz yeni binalarda bi evin kirası 15 bin değilse eğer mal sahibi dairesini kiraya vererek enayilik yapıyordur başka bir şey değildir.

eski binalarda ise en az 7,5-8 bin lira olmalı şuan. normale yakın olmayan ücret asgari ücret. ev kiraları değil.

ben 3 milyona aldığım evi 6 bin liraya kiraya versem 500 ayda amorti ediyor kendini. 500/12=41 yıl. hangi deli kendisini 41 yılda amorti eden bi yere yatırım yapar.
benim şahsi düşüncem bir ev kendini 10 yılda yani 180 ayda amorti etmeli. o da 3.000.000/180= 16666 lira. yani 16,5'a kiraya versen 10 yılda anca amorti ediyor.

not: 2 kiracımız var geçen sene 850 liradan 1250 liraya çıkarmıştık kiralarını. (o zaman çevredeki bizden daha eski binalar 4000 liradan gidiyordu)
bu sene tatlı tatlı konuşarak anlaşarak 1250 liradan 3250'ye çıkardık kiralarını. (şuan çevremizde kiralar 10k dan aşağıda değil)
ortada ciddi yanlışlıklar olduğu konusunda hemfikiriz.

hemfikir olunamayan mevzu, bir taraf bu yanlışlıkları geçinemeyen vatandaşlar üzerine yıkıp onlardan kotarma çabasında, diğer taraf onlara derdini anlatma zorluğu yaşamakta.

ev şu kadar oldu bu kadar oldu demek yerine, ev neden o kadar oldu sorusuna yoğunlaşın. ben özet geçeyim.

hükümetin yönetemiyor olmasından kaynaklı yaşanan sorunlarda parasının değerini koruma çabasında olanlar bu değeri koruma girişimiyle nakitlerini varlığa çevirme kararına girişti ve topyekün, satın alabilecekleri ne varsa alma yarışına başladı.

burada en güvenli limanlardan biri de evler olarak görüldü. arabalar da keza aynı şekilde.

bu yarışa ek olarak, DİNİ GEREKÇELER DİYİP ENFLASYONİST ORTAMDA FAİZ DÜŞÜREN HÜKÜMET bunu gerçekleştirirken diğer taraftan da GELİN, KREDİ DAĞITIYORUZ HEM DE ÇOK DÜŞÜK FAİZLE diyince, yine " CEBİNDE PARASI OLANLAR " kredilere koşturup, topladıklarıyla arabalara, evlere yığıldı.

o kredilerin dağıtımı nasıl sağlandı? havadan gelmedi elbette o paralar, bol bol para basıldı. para basılması ne demek? benim cebimdeki 100 liranın 50'sinin benden söküp alınması demek. ben fakirleştirilirken, cebimdeki zenginlere aktarıldı. zenginler de daha fazla ev araba yığdı.

tüm bu süreçlerde zenginler hem paralarının değerini korurken hem %100+ enflasyon olan ortamda %2-3 faizli kredilerle yani BEDAVA PARA İLE evler arabalar yığarken, fakir uzaktan oturup seyretmekle yetindi ve tüm bu süreçlerin sonucunda gerçekleşen felaket senaryosunun altında yine fakirin kendisi kaldı, şimdi yaşam mücadelesi içinde.

sen cebinde parası olan kişi olarak parası olmayanlara " BEN BU KADAR EV ALDIM BANA NE ŞU KADAR ÖDEYECEKSİN " demeye başladığın zaman burada pek çok sorun ortaya çıkar.

bu sorunlardan en basiti

- Git kardeşim, mahkemeye ver beni. hakim ne sonuç verirse o uygulanır.

şeklinde olur.

buna bizim de itirazımız yok. gidin verin mahkemeye, ne sonuç çıkarsa razı gelmek durumundalar zaten.

ancak ev sahipleri bu konu örneğinde olduğu gibi ÇEVREDEKİ KİRALAR BU KADAR diyip 3-4k olan kirayı 15 e fırlatma kafasına girerse, kimse orada tahammül, iyi niyet, normal karşılama beklemesin.

çevredeki kiralar niye 15 diye sorsun önce, sonra sıra kiracıya gelsin.

özetle. muhatabınız 10k asgari ücret alan adamlar değil, paranızın değerini eritmeye başlayan hükümet. siz de bu erimeden korunabilmek için evlere yığıldınız. evlere yığıldığınız gibi, ev fiyatları arttıktan sonra aynı şekilde " BEN BU EVİ 5 MİLYONA ALDIM TABİ EN AZ 15K KİRA İSTERİM " demeye başladınız.

bunlar bir zincir, dalga.

bu zincirin son halkasında ise durumu iyi olmayan, kıt kanaat geçinme çabasında olanlar yatıyor. ve bu sayı ülkedeki nüfusun %80'inden fazlası.

tüm bu kitleyi yok sayıp, gidin sokakta yaşayın, beni bağlamaz moduna girer ve sizi bu hallere getiren esas sebeplerle ilgilenmeyip suçu onlara yükleme gayreti güderseniz o zaman ciddiye alınmazsınız. bunun sonucunda da, ver mahkemeye denir.

ne evini 5-6 milyona almana sebep olan kiracın, ne çevrendeki kiraların 15-16 olmasına sebep olan kiracın. sana haksızlık yapanın kiracın olduğunu düşünüyorsan da, devlet orada. başvurun, çözümüne bakılsın.

ben şuna da karşıyım bu arada. kiracının geliri 30-40 bindir. 3-4 bine oturuyordur. bu yanlış. gelirine göre, çevredeki kira oranlarına nispetle bir yükseltme yapabilmeli. ancak kiracı 12-13 alıyodur, sen bu adama 10 bin kira ödeyeceksin dersin. o zaman o adama " ödeme, ver mahkemeye " derim.

nüans bu.