Hocam, şunu öğren bunu öğren biye bişey yok ve arkadaşlar lütfen gereksiz tavsiye vermeyin.
Tamamen kızınızın ne istediğine bağlı.
Yazılımda belli başlı alanlar vardır.
- Mobile Developmet
- Web Development
- Backend Development
- Game Development
- AI/ML (Yapay Zeka) Development
- Database Administrator
- QA (Test Engineer)
- Project Manager
- Product Manager
- Business Analysts
- UI/UX Designer
- DevOps Engineer
Bu üstteki yazdıklarımın her birinin görev tanımı ve açıklaması en az 1 sayfa sürer o yüzden tek tek yazmadım.
Kızınızla konuşun ve ne geliştirmek istediğini ona sorun. Yukarıdaki yazdığım alanların her birini detaylıca incelesin. Hangi alan ona daha yakınsa o alanla ilgili araştırma yapsın.
- Hangi diller kullanılır? Hangi teknolojiler kullanılır? Hangi geliştirme araçları kullanılır? Dillerin syntaxı nasıldır? Bi öğrensin bunları.
Ondan sonra geldik dil seçimine. Örnek veriyorum kızınız Mobil Developer olmak istedi. Burda yine 3'e ayrılacak. Native Android, Native iOS veya Cross Platform(ios/android). Bunları araştırsın ve ona göre dilini seçsin.
Bir dilde uzmanlaşmadan kesinlikle başka bir dile geçmeyi önermem. Zaten ustalaştıktan sonra diğer dillere geçişi 1 haftayı bile bulmayacak.
Şimdi gelelim sektöre; Türkiye sektöründe en çok aranan yazılımcı alanları şunlardır;
- Unity AR/VR Developer
- .Net Core Developer (Backend)
- Java Developer (Spring Boot / Backend)
- iOS Developer
- Web Frontend Developer
- Android Developer
7. SDK Developer, etc... diye gider.
Ortalama Junior(Yeni mezun deneyimsiz) maaşları 22K 'dan başlar ilk 3 alan için.
Şuanlık bu kadar bilgi yeter diye düşünüyorum aklınıza takılan bir soru olursa lütfen PM üzerinden veya Profilimdeki WP'dan iletişime geçin hocam. Saygılar, hürmetler.