Hesabın yanlış kardeşim.
Nominal fiyat artışını değer artışı gibi görüyorsun.
Tekrar yazıyorum.
10 sene önce 200 bin liriaya aldığın sıfır ev bugün 5 milyon lira oldu.
Ama o ev artık 10 yaşında.
Aynı mahallede aynı özelliklerdeki sıfır evler bugün 5 milyon liraya değil 8-10 milyon liraya satılıyor.
Yani evin değer kaybediyor.
200 bin lirayı evi aldığında 1000 liraya kiraya vermiştim.
Bugün o kira olmuç 5 bin lira.
200 kira ile bir ev alabilirken şimdi 1000 kira ile bir ev alabilir hale gelmişsin.
Hem evin artık sıfır ev değil değer kaybetmiş, hem de sıfır ev alabilmek için 1000 aylık kiraya ihtiyacın var.
Bahsettiğin doları olup para kazandığını sananlar gibi.
1 milyon dolar alıp dolar faizine yatırırsan para mı kazanırsın?
Hem paranın Türk lirası değeri artacak hem de FED senede %5,25 faiz veriyor 52 bin dolar faiz alacaksın.
Ama işin özünde dolar enflasyon 40 yılın zirvesinde ve %8.
Yani bir senede %5,25 faiz alırken paran %8'i eridiği için net alım gücü olarak %3 e yakın zaradasın.
Yani değer hesaplaması ile fiyat hesaplamasını yanlış yapıyorsun.
Bir betonarme evin ortalama kullanım süresi 50-60 sene.
O evde 10 sene kiracı oturdu mu evin kullanım ömrü ve tekrar kiralanabileceği süresi 40 seneye düşüyor.
Yani öyle hem evin değeri artıyor hem de kira geliyor gibi bir durum olsaydı tüm şirketler senede %10-20 karlılık kovalamayı bırakıp tüm sermayeleri ile ev alır kiraya verirlerdi.
Bende tam olarak bundan bahsediyorum aslında. Ülkedeki enflasyonun suçlusu halk değil. %25 sınır müdehalesi dünya saçması bir şey. Ancak benim belirtmek istediğim şeyi siz de sonda az çok anlatmışsınız zaten. Dünya üzerinde risksiz ve yüzde yüz yata yata gelir getirebilecek bir yatırım aracı yok diyebiliriz. Ülkede kötüye giden bir senaryoda fatura ev sahiplerine kesilmiş gibi görünüyor olsa da aslında o fatura hepimize kesildi. Bu yüzden tüm birikmiş parasını borsada kaybeden, işini batıran insanların gidip de yatırım yaptığı yerlerin/kişilerin yakasına yapışması nasıl yanlışsa, şuanda %25 zam ile kira veren kiracının yakasına yapışmak o kadar yanlış. Ülkedeki enflasyonun sebebi halk değil.