Selamun aleykum,
Kaç gündür uğraşıyorum çözemedim. Belli bir taksonomi/kategoriyi subdomainle maskelemek istiyorum (mapping ve matching) anahtar kelimelerini öğrendim araştırırken. Bide alias/takma ad kavramı varmış. Net bir cevap bulamadım yardım lütfen. Yapmak istediğim şey basitçe;
- domain.com/sub/konu-1
Url'si yerine,
+ sub.domain.com/konu-1 urlsini kullanmak istiyorum.
Burada "sub" özel bir kategori/taksonomidir. Bunu ve altındaki tüm konuları subdomainden sunmak istiyorum.
Nedir, tarzı siteler tüm postlarını nasıl yapıyorlarsa ayrı ayrı subdomainden sunabiliyor. Ben sadece bir kategori ve içindekiler için istiyorum.
Neron hocamızın tavsiye ettiği bir wordpress eklentisi kurdum (Multiple Domain Mapping on Single Site). Bu eklenti, link yapılarını subdomaine dönüştürdü. Ama DNS'yi nasıl ayarlamak gerekiyor bilmiyorum, yazmamışlar.
"sub" isimli subdomain için A kaydını denedim, Cname kaydını denedim, directadmin'de alt etki alanı oluşturmayı da denedim. Bir türlü olmuyor.
İlk ikisinde paylaşımlı postingin ip adresini URL çubuğuna yazınca "her şey çalışıyor" mesajı çıkıyor ya, o çıkıyor. sub.domain.com adresine girince.
Eğer sub.domain.com/konu-1 urlsine girersem de (litespeed) sunucunun 404 mesajı çıkıyor.
Alt etki alanı kurunca da sadece alt etki alanı için oluşturulan klasördeki index.html sayfası açılıyor.
Bunun çalışması için, DNS'de subdomaini nasıl kurmak gerekiyor anlamadım.
Htaccess ile bir şey yapmak gerekiyor mu?
301 yönlendirmesi subdomaine yönlendirse bile sayfayı açmıyor yukarıdaki aynı mesajlar veriliyor.
Bu şekilde bir kategoriyi ve altındaki tüm yazıları subdomain adresi ile maskelemek için ne yapmak lazım? Bunun mantığı nedir? Yani nasıl yapabiliyorlar ki.
Multisite kurmak istemiyorum. Çok basit kategori sayfam var. Geriye kalan her şey aynı olacak. Custom post type ui ile oluşturuldu. Multisite kadar bağımsız değil, blog sitesi konularından bağımsız bir kaç hesaplama aracı koymayı düşünüyorum.
En kısa tabirle,
URL çubuğunda sub.domain.com/konu-1 görünecek ama sayfa içeriği domain.com/sub/konu-1 olacak. Bunun mümkün olduğunu biliyorum ama yapamadım. Ne eksik anlamadım. Teşekkürler