CreationEpic adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Geçen yıl 650k'ya pazarlığı tamamlanan yazlık evin aynı sitedeki diğer dairelerde fiyatı şu an 2m'dan başlıyor. Mersin Tömük bölgesi. Hiç yoktan zaten ev fiyatlarının bu kadar artmış olması yetmez mi? Ev sahibine hiçbir şey %350 artmamış sadece ev artmış diyemezsiniz. Örneğin mesela araba fiyatları her şeyden fazla yükseldi. Sizin bir arabanız olsa her şey %100 arttı, ben de o zaman geçen yılın fiyatının üzerine %100 koyup bu fiyata satacağım mı diyeceksiniz? Yoksa piyasası neyse o fiyata mı satacaksınız? 10.000 olabilirdi kiranız evet, zaten mesajımda da ben olsam kiracımdan memnunsam 10.000'de bırakırım demiştim. Ama bunu yapmaması ev sahibini bence kötü birisi yapmıyor, bu onun tercihi. Emsal evlerin kirası neyse o kiraya çıkartmak istiyor. Piyasaya göre hareket ediyor. Serbest piyasaya müdahale daha fazla devam ederse durum kötüye gider. İnsanlar evini hiç kiraya vermez bu sefer veya satarlar. Sonra arz-talepten dolayı kiralar iyice uçar. Üstte bir arkadaş da demişti, hangi sektöre müdahale edildiyse sonucu daha kötü oldu.

Bence işin özeti o evin kira değeri 15k, daha düşük olsa düşünmeden çıkıp başka eve geçersiniz değil mi daha düşük kiraya? Ama siz de ev sahibi 15k istediği için kızıyorsunuz. Peki emsalleri 15k olan bir evde 15k'ya oturtmadığı için neden kızıyorsunuz? Burda önemli olan sizin geçen yıl kaçta kaldığınız değil ki, bu yılki piyasa değerinin kaç olduğu. Aralık ayında piyasası 470-480 olan arabada şu an 900 civarına çıkmış yalnızca 8 ayda. O zaman arabasını piyasa fiyatında satmak isteyen birine de mi kızmalıyız?
CreationEpic adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Serbest piyasa kendi kendine oturur. Ekonomi kötüye gidip her şey arttıkça haliyle hem ev fiyatları hem de ev kiraları arttı. Denge bu şekilde oluştu, kimse bu fırsatçılık falan demesin. Ete süte peynire yumurtaya, AKARYAKITA korkunç zamlar geldi. Maaşlar da bunların yanında kısmen arttı. Piyasa dengesi için de ev kiraları arttı haliyle. Bunda anormal bir durum yok. Eğer ev sahibiniz sizden fahiş bir fiyat istiyor olsaydı emsal bir evi 15000'den daha ucuza bulabileceğinizi düşünüp direkt çıkardınız. Ama siz de farkındasınız bulamayacağınızın bu yüzden ev sahibine kızıyorsunuz. Ha işin sorunsuz kiracı boyutu var elbette. Şahsen ben olsam evimde oturan kişi sorunsuz biriyse emsalleri 15k ise ben 10k derdim, ama ne %25'le sınırlı kalırdım ne %50 ile. Çünkü ev sahibinin de harcamaları kat kat artmış. Siz de zor durumda kalıyorsunuz kendinizce haklısınız ama ev sahibinin de penceresinden düşünün olayı. Kısacası vatandaş olarak hepimiz zor dönemlerdeyiz.

Ev sahipleri evi yatırım aracı olarak görmemeli sözüne de katılmıyorum. Ev sahibi de değilim. İnsanlar neye yatırım yapacaklarına kendileri karar verirler, 2milyon, 3 milyon değerinde bir evde gayet yatırım aracıdır yani.
Not olarak şunu da ekleyeyim, içi sıfır yapılmış daireye taşınacaklar. Kirası da 21.000TL. Yani dediğiniz gibi düşünmeden geçti kendisi. Mesajımda ne yapabiliriz, zordayız, böyle olmaz vs. demedim farkındaysanız. Sadece vicdanınızı sorgulamak istemiştim.