Herkese merhabalar ben sercan. Burayı düzenli olarak güncellemeyi düşünüyorum. Bu süreçte sıfırdan başlayıp şuan hala devam etmekte olduğum youtube kanalım hakkında bildiklerimi sizlere aktaracağım.
Öncelikle kendimi tanıtayım ismim Sercan. Yıllardır video çekimi ve tasarım gibi işler hep hoşuma gitti hatta kanalımda da 9 yıllık videolar mevcut(tabiki onları gizledim lise yıllarımdı). Profesyonel Video Çekimi, Kadra, Kurgu ve montaj öğrendikten sonra artık zamanının geldiğini düşündüm ve youtube kanalıma içerikler yüklemeye başladım. Adım adım neler yaşadım bunları anlatacağım:
Konu belirleme:
Çok düşündüm neler yapabilirim diye. Yıllardır anime izliyordum ve izlediğim içerikler hep yurt dışının içerikleriydi. En sevdiğim şey ise anime bölümü izledikten sonra o bölümün reaksiyonun izlemekti. Sonra dedim bunu türkiye de yapan yok neden ben yapmıyayım. Çokta düşünmeden küçük bir araştırmayla telif yememek adına bu tarz içerikler yapan kişiler nasıl montajlıyor videoları not aldım hatta bir kaç tanesi nasıl montajladığını falan da anlatınca dedim tamam sercan çok düşünme direkt yardır ama malesef istediğim ivmeyi yakalıyamadım ve hemen kendi içeriğime yakın, Türkiye kitlesinin daha çok bildiği ilgilendiği şeylere yönelmem lazım çünkü zaman kaybediyorum. Anime reaksiyon videoları çekerken bir anda Marvel/Dc çizgi romanlarına Türkiye kitlesinin daha çok ilgi duyduğu ve izliyebileceği konulara yöneldim. Şimdilik Youtube kanalım Marvel/Dc çizgi romanları ile ilerliyor. Daha sonra ne olur bilemiyorum.
Metin yazma:
Evet çok iyi kurgu montaj çekimde biliyor olasınız şunu anladım ki herkes metin yazamaz. Gerçekten hala çok çabalıyorum yazı yazmak benim gibi bir sayısalcı için inanılmaz zor. Yazmasına yazıyorsun ama güzel mi değil mi anlıyamıyorum malesef.
Yapay zekalar bu konuda benim hayatımı kurtardı diyebilirim. Düzgün soruları sorarak gerçekten mükemmel olmasada orta-iyi arası metinler yazmaya başladım. Şuan mükemmel olmasamda öğrenme hevesim devam ediyor. Şunu anladım ki yazmakta iyi olmak sürekli yazmaktan geçiyor..
Thumbnail:
Bir ton thumbnail çeşitleri var. İlk başlarda güzel gözükmesi için elimden geleni yapıyordum ama malesef güzel gözükmesinden ziyade bununda belirli kuralları olduğunu insan psikolojisini kullanıp nasıl thumbnail yaptıklarını gördükçe kafayı yemeye başladım. Hala mükemmel mi tabikide değil ama öğreniyorum. Dünyanın en iyi montajı, kurugusu ve içeriğine de sahip olasınız eğer thumbnail sayesinde o videoya tıklatamıyorsanız malesef üzülerek söylüyorum ki videonuz çöp oldu. En kaliteli ürünü siz yapsanız bile eğer gösterip satamıyorsanız elinizde patlıyor. Thumbnail yaparken 3 kuralları mı dersin renk uyumu kontrastlı görseller falan derken az buçuk bir şeyler kaptım ve izlenmesini istediğim eski bir kaç videomun thumbnaillarını tekrar güncelledim ve tıklama oranları mükemmel artmasada bir tık yükselmesi beni tatmin etti. Demekki doğru yoldayım.
Algoritma:
Algoritma inanılmaz kafa karıştırıcı. Metriklerin içerisinden çıkmak gerçekten çok zor. Çok video izledim bu konuda ama şunu anladım kimse tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyor. Herkesin dönüp dolaşıp söylediği 3-4 şey var.Tıklama oranı, Ortalama izlenme süresi ve etkileşim. Hangisinin çok olması algoritma tarafından insanlara gösteriyor hala anlamış değilim malesef. Bir içeriğim 3 bin izlendi. Ondan sonra daha çok uğraştığım gerçekten emek verdiğim video 200.. Ney nasıl oluyor anlamış değilim. İlk başlarda sıfır izlenmelerde dururken düzenli olarak içerik atmaya başlayınca(her gün shorts ve haftada en kötü 1 uzun video) algoritma zamanla beni sevmeye başladı. İlk shorstlarım hiç izlenmiyordu. Zamanla usanmadan paylaştıkça şunu gördüm algroitma yavaş yavaş insanlara beni göstermeye çalışıyordu. İlk göstermeye başladığı sıralarda 1 saatte bin kişiye gösteriyor sonra kenara çekiliyordu resmen. Atıyorum vide 1000 izlendikten sonra bir daha hiç gösterim almıyordu ama düzenli devam ettiğim için heralde eski shortslarımda 1-2 1-2 izlenmeye başladılar. Artık attığım shortslar bir anda izleyici spikeları yerine o bin kişiye 2-3 saatlik zaman diliminde göstermeye başlıyordu. İzlenmeye başlayınca bir de tıklatmam gerekiyordu videolara. Artık shorts içeriklerimide ona göre yapmaya başladım.
Etiketler:
Kim ne derse desin etiketler inanılmaz önemli. Videoları kaydırırken neye göre önümüze videolar geliyor ki ? Bizler hangi videoyu beğendiysek onun etiketlerine göre önümüze yeni videolar çıkartıyordu yani başka açıklaması olamaz. Etiket işine girince VidIQ programını keşfettim. Yotubedan araştırarak ne olduğuna yada nasıl kullanıldığına bakabilirsiniz. VidIQ skoru denilen bir muhabbet var. Etiket yazıyorsunuz ama neye göre etiket yazıyorsunuz ? Kaç tane yazmalısın? Nasıl yazmalısın? Zamanla ilk videolarımın skoru 50 iken artık 100'e çok rahat bir şekilde çıkarabiliyorum. He izleniyor mu 100 yapınca tabiki binlerce izlenme gelmiyor. Yukarıda bahsettiğim metriklerlerle kombin edince izlenmeye başlıyorsun bir de zaman. Yani youtube senden düzen istiyor takvim istiyor. Düzenli paylaşım yapacaksın. Hatta haftada 3 gün uzun video mu yapıyorsun o 3 gün hangi saatte paylaştıysan mümkünse hep o saatte paylaş. Anladığım kadarıyla algoritma tarafında düzen inanılmaz önemli.
Sosyal Meda Platformları:
Yaptığım shorts videolarını her platformda paylaşıyorum. Youtubeta paylaşıyorsam youtube abone olu instagramda ise instagrama özel takip eti tiktokta paylaşıyorsam tiktok için her bir videoyu ayrı ayrı platformuna uygun bir şekilde paylaştım. Tiktok etkileşim açısından inanılmaz bir yer şuan orada 4k'yı aşkın takipçim var ve 90 bin beğeni olmak üzere. Çok uğraşlarım ile instagramım neredeyse 2bin olmak üzere. Shortslarım ise en aşşağı her biri 1k yı geçiyor. Amacım ise para vermeden etkileşim alan sosyal mecralardan bir şekilde youtube'a abone ve izlenme getirmekti. Şunu anladım ki insanlar başka bir platformdan diğerine geçmiyor arkadaş. Yani 1000'de 1 falan o kadar az ama genede faydası olur belki diye hala devam ediyorum çünkü neden etmiyeyim
Evet arkadaşlar şuana kadar öğrendiklerimi mükemmel detaylı olmasada özet halinde sizlere paylaştım. Belki birileri görür ve kendine bir yol çizer diye yazdım bunları.Youtube'dan para kazanmak istiyorsan gerçekten emek ve vakit vermelisin benim anladığım bu. Sabah 9 akşam 5 mantığı gibi her gün içerik üretmeli ve sürekli yapabildiğinin en iyisini yapmalısın. Yani tabiki bu anlattıklarımı kocaman bir 'BENCE' ile bitirmek istiyorum.Buraya kadar okuduysan artık bi abone olursun artık

Bu yazdıklarımı aralıklı olarak tekrardan güncelliyeceğim. Yani artık bu konu benim için bir youtube günlüğü gibi bir şey oldu

Aşşağıda linklerimi bırakıyorum önerilerinize açığım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
www.youtube.com/Srcanesen
Tiktok:@Srcanesen
Instagram: Animelerhakkinda
Facebook: Srcanesenn
25.09.2023 Güncelleme
Herkese tekrardan merhabalar. Kanalım çizgi roman içeriklerim baya tuttu. 1000 abone değil şuan 11 bin'e yaklaşmak üzereyim. Dediklerimin hala arkasındayım. Sıralama benim için artık şöyle yürüyor ilk önce thumbnail sonra başlık ardından içerik. Dünyanın en iyi içeriğinide yapsan eğer tıklatamıyorsan o video çöptür(bunu birebir yaşadım).
Her şey şimdilik çok güzel ilerliyor.Bir kaç farklı youtube kanalıylada iletişim halindeyim yakında birlikte beraber videolar yapıp kitleleri karşılıklı win win durumuna getirmeyi düşünüyoruz. Bakalım sonu nereye varacak artık içeriğim oturdu ve %90 oranında düzene bindi. Memnunum nereye kadar yol alacağımı merak ediyorum.