DatabaseBilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam bar, disko ise sizin sosyal hayatınız tabi burada da var. Bizde gidiyoruz ama yaş 43 çok satmıyor artık. Ben tabi Siegen diye küçük bir şehirdeyim, Berlin, Frankfurt, Köln, Münih başkadır muhakkak. Sosyal hayat neden yok derseniz bu sene daha yazı görmedik. Bir kaç gün belki 25 derece idi, diğer günler her gün yağmur. Bugün sabah saat 7 de çocukları okula götürürken 10 derece idi, sisten 1 metre gözükmüyordu. Çocukları bahçeye çıkaramıyoruz sürekli yağıştan ötürü. Pazar günleri süpermarketlerde dahil çalışan hiç bir alışveriş merkezi vs yok. Akşam 8 den sonra sokaklar boş. Ama ev partileri, gece kulüpleri, barlar tabiki seçenek. Daha çok doğa sporları, bisiklet, kampçılık vb aktiviteler yoğun.

Yine söylüyorum maddi ve sosyal imkanlar Türkiye, Ukrayna, Almanya'da aynı olsa Ukraynada yaşarım. 25 den fazla ülke gördüm 7 ülkede uzun süreli yaşadım, belki de Almanya ülke olarak en kötüsü. Ama insan hakları, saygı, kanunlar, eşitlik, sosyal ve ekonomik açıdan da en iyisi.

Arkadaşım eşi ile birlikte İsviçrede yaşıyorlar, 2 şer işte çalışıyorlar. Evlerine giren para yaklaşık olarak
11.000 euro. Masrafları imkanı yok 2500 euro tutmaz. Kira, faturalar, alışveriş, gıda ve özel harcamalar dahil. 5 sene hedef koydular bu Tempo ile çalışacaklar. Başarabilirler ise, yaklaşık 5 yılda 500.000 euro para biriktirecekler.

Almanyada volvo bayisinden bir xc90 almak istedim 55.000 euro (2. El 1.5 yaşında) peşinatsız 8 senede dersem aylık ödemem 615 euro. 59.000 euroya mal edeceğim. Uzun lafın kısası, bu tür ülkelerde, çalışıyorsa, buranın kanunlarına saygılı isen, araba, ev ya da herhangi bir şeye sahip olmak kolay.

Almanyada herkes asgari ücret düşük diyor. 2000 euroya çalışan zor bulursun. ( Dil bilmeyen, herhangi bir zaanatın olmazsa 1800 alırsın) Ama kimse yılda +1 maaş tatil parası + yarım maaş noel parasını söylemiyor. Bunları vermezse işveren zaten zor işçi bulur. Sen vasıflı bir eleman isen bu rakamlar 4-5 bin Euro net maaşa kadar çıkar. Artı çocuk parası vs birçok imkan var. İşin sonunda, rafet el romanın dediği gibi macera dolu Amerika eğer 20 li yaşlarda isen. Yok benim gibi 40 devirdi çok çocuklu, hele ki özel bir çocuğa sahip bir baba isen tek gideceğin yer Almanya olmalı.
Baya detay vermişsiniz. Diğer üyelerin de işine yarayacak bilgiler. Çok teşekkür ederim abicim. 25 yaşındayım bu arada. Anlattıklarından sonra Amerika daha cazip geliyor opsiyonlar arasında