dostlar selam
öncelikle bir genelleme yapmadıgımın altını çizmek isterim, sadece çok sık karşılaştıgım bir tepkiyle ilgili fikirlerinizi almak istedim.
Bugün şoförle sohbet muhabbet ederken, nerelisin dedim
albania dedi, dedim biz ona
arnavutluk diyoruz türkçede, çok farklı acaba neden diye kültürel bir muhabbet açayım derken
albania albaniadır başka şekilde söylenemez arnavutluk ne,
o ne biçim şey falan dedi (bi diyaloglar ingilzice geçiyor bu arada) ben dedim çok bir bilgim yok,
italy italya, spain ispanya, ama albania arnavutluk dedim. osmanlıdan kalma bir isim sanırım diye ekleyince ,
f...k osmanlı dedi.(küfür etti) benim çok türk arkadaşım var istanbulda da çalıştım,
türkleri de severim biz kardeşiz vs.vs. ama osmanlıyı sevmiyorum falan dedi, o arada zaten hedefe ulaştık indim.
bu ilk deneyimim değildi, zamanında osmanlı altında yaşamış farklı milletten arnavut, sırp, bulgar vs. insanlardan da 4-5 defa osmanlıya böyle bir öfke duydum sosyal ortamlarda. hatta bulgaristana gittim 2 defa, 2 sinde de tur rehberi burada osmanlıyı sevmezler, pek çok bıraktıkları eserler yıkılmış vs. diye anlatmışlardı. ne kadar dogru bilmiyorum rehberlerin yalancısıyım. oynadıgım mobil oyunlarda da zaman zaman yine balkan coğrafyasından osmanlı ile ilgili kötü söylemlere denk geldim. türk bayragını görüp, oyunda da bana sinirlenen osmanlıya sallıyordu.
sormak istediğim şey ise şu,
bize hep osmanlı gittiği yere barış huzur götürdü, kimseye karışmadı herkes memnundu kardeş kardeş yaşadı vs.vs. çok pozitif anlatılır ya,
madem öyleydi bu insanların öfkesi neye? sonuçta belli ki ya önceki nesillerden ya da tarih derslerinden aktarılan bir takım olumsuzluklar var gibi kendilerine. mesela
libyalılarla vs. konusuyorum, onlarda da tarih bilenler osmanlıyı biliyor fakat sempati ile bahsediyorlar...
bilgisi, fikri olan var mıdır?
bana denk gelenler mi tesadüf yoksa balkanlarda osmanlıya karşı böyle bir tutum var mı? varsa da sebep nedir?