Merhaba,

ABD' deki kapitalist ve bireyselci sistem muhtemelen halkımızın büyük bir çoğunluğuna anlaşılmaz ve acımasız gelecektir. Para kazanmak için, paran varken yaşamak için güzel olabilir ama düşünce, ki insanlar hayatlarında ara ara yaşar bu durumu, desteksiz kendin ayağa kalkmak zorunda olman ve kalkamazdan da derbeder bir halde yaşama mecburiyetinin düşüncesi bile korkunç.

Avrupa' ya gelecek olursak; medeniyet, özgürlük, hak - hukuk vs güzel ama son zamanlarda gündeme gelen bu ifade özgürlüğü çılgınlığı, Fransa' daki ayaklanmalar, insanların ırk ayrımındaki çifte standartı gibi bir çok şey var. Almanya' nın yaptıkları daha dün gibi 1945' ten, Fransa' nın, İngiltere' nin sömürüleri, Srebrenitsa zaten dündü, sosyal adaletçi aşırı tayfa, milliyetçi aşırı tayfa, kuzeyli üstten bakan İskandinavlar, etliye - sütlüye karışmayan İsviçreliler. Bana Avrupa hiç cezbedici gelmiyor nedense, belirli bir sosyal devlet anlayışı var çoğunda, bunu suistimal eden başta Almanya' daki Türk kardeşlerimiz gibi insanlar, bu tarz sistemleri sorgulatıyor bana bazen, ABD' ye biraz daha yakınlaştıyor hatta sistem olarak.

Avrupa ne sadece Almanya, İngiltere, ne de dünya ABD ve Avrupa' dan ibaret. Balkanlar, İtalya, İspanya, Portekiz veya Slav ülkeler, orta Asya ülkeleri, güney uzak doğu ülkeleri, güney Amerika ülkeleri bana her zaman daha cezbedici geliyor. Ekonomileri çok iyi olmayabilir ama genel olarak insanlık var gibi. Biz bu hayata neden geldik, niye yaşıyoruz amacımız ne? Benim bunlara cevabım; sabah akşam çalışıp mal, mülk, araba almak ve ölmek değil. Parayı amaç değil araç yapmak lazım.