Sizin yaşınızda olsaydım hiç okumazdım hocam. Ben yeri geldi 2 işte çalışarak üniversite okudum. Yetmedi, internetten de işler yaptım. Üniversite hayatım boyunca part time bir işte çalışırken bi de hafta sonları farklı işler yapıyordum. Okul bitti ekonomik kriz patlak verdi.
Hiç okumasaydım, 4-5 yıl çalışıp, para biriktirip 4-5 yıl sonra ticarete atılsam şuan rahat olurdum. Okuyun diye akıl verdiğim, benden küçük arkadaşlar evini, arabasını aldı. İşini gücünü kurdu.

İşini gücünü kurmayanlarda fabrikalarda işi ilerletip şef, usta falan oldu.
->
Üniversiteyi bitiriyorsun işyerleri deneyim, tecrübe istiyor.
->
Deneyim, tecrübe için bikaç sene 3 kuruşa çalışıyorsun. Şanslııysan düzgün bi yerde deneyim kazanırsın. Şanslı değilsin getir götür işi yaptırarak sana işi öğretiyorum diye sizi kullanırlar.
->Şanslı olduğunuzu varsayarak bikaç sene sonra deneyim kazandığınızı düşünelim. Sonra da
yabancı dil istiyorlar. Yabancı dil yoksa düşük ücret veriyorlar. Mecbur yabancı dil kursuna gideceksiniz. Şanslıysanız doğru düzgün dil öğreten bi kursa denk gelirsiniz. Şanslı değilseniz dil öğreniyorum diye yıllarca kendinizi kandırırsınız. Dil öğrenemezseniz çevrenizdekiler en iyi İngilizce İngiltere de öğrenilir, boşuna paranı çöpe atmışsın diye akıl verir.
Üniversiteyi bitirdiniz, deneyimi kazandınız, yabancı dili öğrendiniz. Mesleki alanda kendinizi geliştirip, aranan adam olmaya başladınız.
Yaşınız olacak. 35-40 :D Çevrenizdekilerde bu aşamaya gelene kadar size baskı yapacak. Bu yaşına kadar niye ev, araba almadın. Okudunda ne oldu diyecekler.
Tabii ailenizin maddi gücü iyiyse her aşamada destek veriyorsa yukarıdakilerin hiç birini yaşamazsınız.

Babanızdan para alarak üniversite okursunuz. Ev, araba alırsınız, kurslara giderseniz, işinizi kurarsınız. Bütün aşama sizin için normal sosyal aktivite gibi gelir. Çünkü bilgisayar oyunlarında şifre yazarak level atlamak gibi seviyeleri rahatça geçersiniz. Ailenizin maddi gücü yoksa yukarıdaki aşamaları yaşayacaksınız.
Türkiye de belli başlı bölümler dışındaki bölümleri okumak enayilik gibi birşey. Tıp, Hukuk gibi bölümleri kazanıyorsanız okuyun. Türkiye'de üniversiteye gidenlerin çoğu, üniversite ortamı için gidiyor. Başka bir cazibesi yok çünkü.