wdelen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar selam. Zamanında BİM'den 25 kuruşa nescafe alırken meğer ne kadar mutluymuşum. Bir süre önce french press ve çekilmiş kahve alıp şu kahve işine girdiğimden beri kafam inanılmaz karışık. Ben türk kahvesinin çekirdeği yerli sanarken meğerse filtre kahve ile arasında sadece çekim farkı varmış Sonra işin içine espresso da girdi. Yetmezmiş gibi öğütme çeşitlerini seçerkende 10 tane seçenek çıkmaya başladı. Lütfen artık birisi kafa karşıklığımı düzeltebilir mi? Sorularım şu şekilde:
  1. Arabica, robusta, etiyopya, kolombiya gibi kahve çekirdekleri isimleri görüyorum. Bunlar sadece yetiştikleri yer kaynaklı mı? Başka bilmem ve seçerken dikkat etmem gereken bir şey var mı? Veya bunların bir sınıflandırması var mı?
  2. espresso, filtre, americano, türk kahvesi gibi tüm içecekler aynı çekirdekten yapılabilir mi? Bunlar arasındaki tek fark öğütme tipi mi? (latte gibi süt içerikleriyle ismi dBüeğişen kahvelerden bahsetmiyorum)
  3. Eğer çekirdekler aynıysa öğütme biçimi bu saydığım içeceklerde neyi değiştiriyor? Sadece kullanılacak makineye göre uygunluğu mu ayarlıyor? Yoksa yoğunluk ve tad konusuna etkisi var mı?
  4. Diyelim ki philips ep4346 kahve makinesi aldım, bu sefer değişecek tek şey öğütme biçimi mi yoksa çekirdek türüde mi değişmeli?
  5. Bu makinelerde neredeyse tüm içecek türleri yapılabiliyor. Öyleyse bu makine tüm çekirdekleri seçilen içecceğe göre mi öğütüyor?
[BONUS SORU]: Şimdiye kadar evde french pressle filtre kahve yaptım hep ama paketlerin üzerinde yazan lezzetleri alamıyorum. Starbucks, kahve.com, kahveci hacıbaba gibi bazı filtre kahveleri denedim. Sizin önerebileceğiniz gerçekten güzel bir kahve var mı?

Şimdiden cevap verecek tüm kahve severlere teşekkür eder, bol köpüklü günler dilerim.

Merhaba,

Şimdi bu konuda size genel bir bilgi vereyim.

1- Arabica ve Robusta kahve çekirdeklerinin türlerinin adıdır. Tercihen arabica kahve tercih etmenizi öneririm. Yüksek kafein oranına sahip robusta çekirdeklerle alışkın olmadığınız kafein oranları ile başbaşa kalabilirsiniz. Arabica çekirdeklerde oran %1,2-1,5 arasında değişirken robustada ise kafein oranı 2,3 ile 2,9 arasında değişir. Etiyopya, Kolombiya vs gibi seçeneklerse kahve çekirdeklerinin yetiştiği menşeiyi belirtir. Ancak yaygın kabul gören konu ise kahvenin anavatanının Etiyopya olduğu yönündedir.

2- Bütün öğütme türleri aynı çekirdeklerden meydana gelir. Aralarında sadece mikron seviyesinde farklar var ancak bu farklar demleme türüne göre hem kahve çekirdeğinin kafeinini ortaya çıkarırken hem de kahvenin kendi öz kremasını açığa çıkarma konusunda öğütme ve demleme yapısının birbiri ile aynı olması her daim kahve keyfini en üst düzeye çıkaracaktır.

3- Yoğunluk ve tat olarak bir değişme olmaz. Kahvenin kendi has aroması ve kendi kremasını oraya çıkarmanın birbirinden farklı yöntemi mevcut. Bu yöntemlerle öğütme seçeneği eğer birbirini tamamlarsa işte o zaman en yoğun verimi alabilirsiniz.

4- Piyasada birbirinden farklı kahve makineleri var. Çekirdek tipi Arabica ve Robusta kafein oranını etkiler. Geri kalan tamamen sizin öğütme biçiminizdir.

5- Bu soru diğer sorularınızla hemen hemen aynı. Bakın kahve hazırlarken 3 temel malzeme vardır. Kahve, Şurup, Süt /Süt Köpüğü. Bunların oranları değiştirilerek farklı tatlar oluşturulur. Onun haricinde Mocha ile Latte arasındaki fark süt ve şuruptan başka bir şey değildir. Kahve çekirdeği espresso yöntemi ile çekilir, hazırlanır ve 1-2 shot eklenerek dilediğiniz kahve hazırlanır.
Örnek Reçete Vermek Gerekirse;
Standart Amerikano: 1 Shot Espresso + Su
Flat White: 1 Shot Espresso + Süt
Cappucino: 1 Shot Espresso + Yarım Shot Süt + Süt Köpüğü
Şeklindedir. Hazırlanan kahvelerin temeli espresso kökenlidir yani.

Bonus Soru: Paketlerin üzerinde yazan tatları tam olarak alabilmeniz zaten pek mümkün değildir. Kahveler kavrulurken içlerine ekstra aroma konmaz. Bu çekirdeklerin kendi aromalarıdır ve bir bakıma "eser" miktarda hissedersiniz. Ancak yoğun hissedebileceğiniz bir kaç kahve çekirdeğide mevcut tabi ki ancak kilo fiyatları olarak oldukça yüksekler. Örnek vermek gerekirse;

- Hawaii Kona Prime,
- Avustralya Skyburry Queensland Murebba
- Jamaika Blue Mountain çekirdeklerini önerebilirim. İçtiğiniz anda gerçekten ekstra aroma verilmiş gibi olduklarını göreceksiniz.

Bonus Cevap: Kahve alırken muhakkak taze kavrulmuş olanını almaya çalışın. Bahsettiğiniz markaların hemen hemen tamamı uzun raf ömrü olması için doldurulduktan sonra içlerine Ozon Gazı basılır ve bu da SKT'yi uzun tutar.

Kahve kavrulduktan sonra bir miktar dinlenmesi tavsiye edilir ancak uzun SKT kahvenin kendi aromasının yok olmasına sebep olur.

İyi geceler dilerim