ZyDn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Selamun Aleyküm dostlar,

4 yıllık makine mühendisliğini bitirdim. İşe başlamak için iş başvurusunda bulundum. 1 firma geri dönüş yaptı. İşimiz çok ağır dayanabilir misin dediler. Dedim ki problem yok girdiysem işleri yaparız.

neyse herşey tamam. Bana aşağıda ki teklifte bulundular.

- 11402TL maaş
- yol sama ait
- yemek sana ait
- eşşek gibi çalışıcaksın mesai ücreti yok
- cumartesi çalışıcaksın mesai ücreti yok
- yeri gelicek gece 11 e kadar mesai yapacaksın ama mesai parası almıycaksın

Not: Konya da ek kötü ev 12bin TL den başlıyor. ( bana verdiklerinden daha yüksek)

Sanayi de ki liseyi bitirmiş kardeşimizin yararlandığı şeyler (bunlar olması gereken şeyler)

- 13000TL maaş
- yemek fabrikaya ait
- yol fabrikaya ait
- eğerki çok çalışırsan ekstra prim
- 18.30 dan sonra çalışırsan ek mesai ücreti
- cumartesi çalışırsan ek mesai

Çok ciddiyim. Konya da çalışıcaksanız okumayın. Eşşek yerine koyuyorlar sizi.

işin daha kötü yani ise şu, kabul etmek zorundasın.

Hocam konunun Konya ile alakası yok. Türkiye'deki yerli firmaların %80 inde şartlar böyle. Siz geç farketmişsiniz. Gerçi hala farkında değilsiniz, sadece Konya da öyle sanıyorsunuz. (Büyük şehirlerde maaş biraz daha yüksek ama kiralarda yüksek, o yüzden çok farkı yok. Büyük şehirde ailesinin yanında kira vermeden oturanlar avantajlı)

Sadece sizin sektörde değil, Muhasebe, insan kaynakları vb. idari kadro bölümlerinden de bi ton özellik istiyorlar.

Genelde İdari Kadro Personelinden İstenen Özellikler

- İş Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, vb. çeşitli kanunlar, mevzuatlar vb. bilmeniz gerekiyor.

- Çek, senet, bono, poliçe gibi konulara hakim olmanız gerekiyor. (Nasıl çek, senet düzenlenir, programa nasıl kayıt edilir, nasıl takip edilir, karşılıksız çek nedir, ne yapılması gerekir.)

- Finansal tablolar, mali tablolar, mizan hazırlanışı ve okunuşunu bilmeniz gerekiyor.

- Tüm yasal beyannamelerin yapılışı ve gönderilişini bilmeniz gerekiyor. (Kdv, Muhsgk, Geçici, Damga, Yıllık, Ötv, Gekap vb.) Her beyannameyi öğrenmek aylarınızı alıyor. Her hatalı beyannamenin cezası var. (Devlet hatalı yapılan beyannameleri vergi düşürmek için bilinçli yapılmış gibi düşünüyor.)

- Vergi dairesi, Sgk, Kosgeb, İşkur, tso gibi kurumlarda yapılan işlemleri bilmeniz gerekiyor. (Kosgeb, sgk, işkur vb. kurum teşvikleri, destekleri gibi)

- İthalat, İhracat, İade, Dövizli işlemlerle ilgili konuları bilmeniz gerekiyor.

- 10-15 tane farklı farklı muhasebe programı var. Her firma farklı farklı muhasebe programı kullanıyor. Her başvuruda herkes kendi programını iyi derecede bilen istiyor. (Ofis programları bilmeniz zaten Allahın emri. Word exceli bilmeyenleri zaten kapıdan sokmuyorlar )

- Edefter, Efatura, eirsaliye, earşiv vb. konular içinde ayrıca 10-15 tane farklı entegratör firma var. Bunlardan da bikaçını bilmeniz gerekiyor. Girince öğrenirim hepsi birbirine benziyor diyenleri almıyorlar.

-Dış görünüşe önem veren (At hırsızı gibi gelenleri almıyorlar), diksiyonu düzgün, takım çalışmasına uyumlu, yoğun iş temposuna ayak uydurabilen (mesai ücreti diye kavram yok. 3 kişinin yapacağı işi 2 kişiye yaptırıyorlar. Bazıları 2 kişinin yapacağı işi 1 kişiye yaptırıyor. Otomatikman işler yetişmiyor ve mecbur fazla mesai yaptırıyorlar. )

-Asıl bomba bi de yabancı dil istiyorlar. İdari kadrolara girmek isteyenler yabancı dil kurslarında sürekli dil öğrenmeye çalışıyor. Ayrıca güncel mevzuatlar, kanunlarla ilgili sürekli seminerlerde, eğitimlerde uğraşıyor. Birçoğu akşamları eğitimlere katılıp eksiklerini tamamlamaya ve güncel mevzuatları takip etmeye çalışıyor.

Ücret Ne Peki: Asgari ücretin biraz üstünü veriyorlar. Onlarında verdiği paraların çoğu yabancı dil kurslarında, eğitimlerde vs. harcanıyor

%15-20 sinde ve yabancı şirketlere şartlar daha iyi ama onlara da girenler genelde emekli olana kadar çıkmıyor. O tür yerlere de yukarı da saydığım özelliklere ilave olarak iyi üniversitelerde okuyanları, diploma puanı yüksek olanları alıyorlar.