yanlış anlaşılmam umarım.
burada zehir gibi ticari kafası, araştırmak için mükemmel enerjisi olan gençler görüyorum, ancak tüm bu zeka ve enerjilerini 3-5 lira kar edecekleri garip gurup işlere harcıyorlar.
arkadaşlar para her zaman kazanılır, aile durumunuz iyiyse, muhtaç değilseniz, anlık para kazanmaya değil, geleceğinize yatırım yapın. biliyorum kendi paranı kazanmak çok tatlıdır. şuan kendi paranızla bir dürüm yeseniz, en lüx restaurantta yiyeceğiniz fiyakalı bir akşam yemeğinden daha tatlı gelecektir. o duyguyu iyi biliyorum,
ancak şuanki enerjiniz de, öyle rahat rahat saatlerce araştırayım, ögreneyimlik müsaitliğiniz de her zaman olmayacak. bir gün gelecek, zamanınızı ögrenmekten, araştırmaktan çok para kazanmaya harcamak zorunda kalacaksınız, o gün geldiğinde zamanınızın daha fazla para etmesi için, dediğim gibi şuan zamanınızı, enerji ve hevesinizi ileride sizi daha değerli kılacak şeylere ayırın derim.
hem öz eleştiri yapayım hem kendimden örnek vereyim:
benim çok şükür durumum idare eder şuan, ancak belki daha da iyi olabilirdi, 40 lı yaşlarım için hedeflediğim şeylere belki şu yaşlarımda ulaşabilirdim zamanında aklımı kullansaydım, birileri bana bunları deseydi. ancak
15 yıl önce bu işlerle ilk tanıştıgımda internette vaktimi forumlara c/p işleri yapmaya, ya da bunun gibi katkı değeri olmayan ve çok az harçlıklar çıkardıgım işlere harcıyordum. para kazanmak çok da tatlı geliyordu, o tavuk döner, o dondurmanın tadı başka oluyordu, çünkü
baba parası değil kendi paramdı
ancak diyorum
keşke 3-5 kuruş kazanabilmek adına milletin forumunda c/p ile vakit harcamasaydım da, o zamanlar vaktimi yazılım öğrenmeye harcasaydım, ya da başka işler geliştirmeye kafa yorsaydım vs.
tabi hayat ne gösterir bilemeyiz, ancak o 18 lik 19 luk yaşlarda boş işleri bırakıp yazılım ögrenseydim, belki 20 li yaşlardaki yazılıma sermayem olmadığı için hayata geçiremediğim fikirlerimi kendim hayata geçirebilecektim, belki başarılı olamazdım ama belki de olacaktım

ve belki de dijitalde çok daha başka serüvenlerim olacaktı bilemiyorum. şimdi 30 ların ortasında yaptırmaya gücümün yettiği yazılım projelerini, belki kendim yapabilecektim daha erken yıllarımda... ya da kendimi her gün yüzlerce c/p işi yapmaya gömmeseydim daha berrak düşünüp başka fırsatları yakalayabilecektim.
o nedenle ben o yıllarıma dönebilsem o aykuta:
"bırak bu 3-5 kuruşluk işleri, zamanını günlük işere değil, kendini donatmaya harca, ileride para kazanman gerek yaşlarındaki zamanını çok daha değerli kılacak işlere harca zamanını"
derdim, selamlar
edit:
Bende + olarak ingilizce'ye yönelmelerini tavsiye ederim. Bir sürü imkan var, discord grupları var kırın özgüvensizliğinizi bırakın hiç tanımadığınız insanlar konuşmanızla dalga geçsin ama üstüne gidin, konuştukça özgüven kazanırsınız. Boşlamayın ingilizce öğrenin.
Problem şu; Kimle konuşsam yurt dışına gitmek istiyorum diyor, peki diyorum vasfın nedir? Dil biliyor musun? Meslek var mı? Kendini geliştirdin mi? Çoğunlukla 3 soruya verilen cevap hayır, bakıyorum Twitch yayınlarını saatlerce izliyorlar youtube de saatlerce vakit geçiriyorlar, oysa yazılıma başlasalar, dil öğrenseler yurt dışına gitme hayallerine bir adım daha yaklaşacaklar ama nerede gereksiz insan var hepsi onların peşinde çok garip.
ben lisede iyi bir dil eğitimi aldıgım için bunu atlamıştım, ancak dil çok çok çok önemli. şuan avrupadayım genç arkadaşlarım, buraya kolombiyadan tutun pakistana, hindistandan tutun lübnana kadar yazılımcılar geliyor. bu insanlardan çok daha iyi yazlım bilen, veri tabanı bilen gençler var burada, ancak asla öyle imkanları olmayacak çünkü dil bilmiyorlar.
dijital iş modeli size dünya kapılarını açar, ancak ve ancak ingilizce bilirseniz. eğer iş yapacak seviyede ingilizceniz yoksa, bir defa o işi halledin derim, yoksa trdeki ölü piyasaya sıkışıp kalırsınız istediğiniz kadar donanımınız olsun