Tekirdağ'da ikamet ediyoruz, Bartın'da ev almıştık. Geçen sene Eylül Ekim gibi kiracımızın çıkmasını söyledik, okullar kapanınca çıkabileceğini söylemişti, bu zamana kadar aramız bozulmadı eve düzgün bakıyordu diye biliyoruz.. Aramız bozulmasın diye şu ana kadar kira parasına da kendisini de bir şey söylemedik. Biz kendimiz yerleşeceğiz. Ev, şehir dışında olduğu için oralara her zaman gitme şansımız olmuyor.
Kiracımız ev bulamadığını söylüyordu, gururlu bir insan olduğunu kendisine laf söylenmesini, istenmediği yerde kalmam gibi şeyler söylüyordu. Babam Bartına gitti, kendisine ev bakıyor 3-4 tanede ev bulduk. Ev pahalı, ev güzel, 2+1 değil vs vs.. gibi sebeplerden taşınmıyor. Bulduğu yerlerde kira ücreti : 6bin TL'den başlıyormuş.. Artık iyi niyetle olacak gibi durmadığını fazlasıyla düşünmeye başladık. 1 Ağustosta ev bulduğun yazmış, mesaj yoluyla yazmış ama artık inancımız kalmadı.
Kira parasını merak edenler olacaktır : 850 TL.. Biz evden çıkmasını beklediğimiz ve kendimiz yerleşeceğimiz için kira parasını arttırmadık. Arttırmış olsaydık evde kalabileceğini düşünürdü zaten.
Evi kesinlikle kiraya vermeyeceğiz, zaten aldığımız zaman kiraya vermek içni değil kendimiz oturmak için almıştık.
Kiracı için düşünüyorum: Senin olmayan bir evde ne kadar kalabilirsin ki, kaldığın zamanı kâr olarak düşünüyorsa da yıl başında yine e kiralarına zam gelecek.
Lütfen izlememiz gereken yol hakkında yardımcı olabilir misiniz ? Avukat tutmamız gerekiyor mu ? Kendimiz dilekçe ile halledebilir miyiz ?
Kiracı ne kadar zamandır oturuyor? 5 seneden önce sizin çık deme hakkınız yok önce onu söyleyim. Kanunende yok ev bulamadım çıkamadım diyebilir.
Ama 5 seneyi aşmışsa bir avukat tutuyorsun 18.000 TL'den başlıyor tanıdık avukatlar 39-50,000 tl fiyat aldığım oldu veriyorsun avukata ihtar çekiyor biz oturacağız diye eğer tekirdağ'da başka evin yoksa 10 ay içinde boşaltmak zorunda 10 ayda çıkmazsa mahkeme (EN GEÇ 4-5 ayda olabilir yoğunluğa göre) kararı ile polis zoru ile tahliye ettirebiliyorsun.
Edit: Ev bartındaymış farketmiyor... bartında 1 evin daha olmaması lazım. YANİ EVE İHTİYACINI KANITLAMAN LAZIM küçük yer olduğu için 2-3 ayda mahkeme kararı çıkabilir.
Edit-2: Kiracı 5+ oturmuş çıkarabilirsin emsal kira ile fiyatda arttırabilirsin ama ev bulamıyorum vs derse yine mahkeme yolu... Genelde ihtar çektikten sonra mahkeme masrafına girmemek için boşaltıyorlar zaten...
EV SAHİBİ içinde ZOR KİRACI içinde zor Allah yardım etsin. Ne hale geldik.