pcbagimlisi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yıllık gayrisafi milli hasılası ortalama 700-800 milyar dolar bir ülkedeyiz bilmiyorum farkında mısınız? Bu İstanbul, Antalya, İzmir'de oluşturulan çok hakim olduğunuz para havuzlarının boyutu, büyüklüğü ne kadar? 10 milyar dolar mı, 100 milyar dolar mı? Yani bu para havuzlarından birine Bill Gates, Elon Musk, Bae, Suudi Arabistan veya Koç/Sabancı gibi isimler değilse asıl siz ne diyorsunuz hocam?

Türkiye Cumhuriyeti, Mercedes, Volkswagen, Fiat vb. bilimum dev şirket 3 şehirde 3 tane oluşturulan para havuzlarına söz geçiremiyor diyorsunuz farkında değilsiniz. Pandemi zamanı tekstil sektöründe çalışıyordum hocam sıradan biri olarak. Kimileri işsiz kalırken - işleri batıkken kimileri de bizzat gördüğüm - kendi ağzından işittiğim için biliyorum spor araba, taksi plakası, dükkan alıyordu. Kimisi düşük faizlerden yararlanabildi kimisi düşük faiz kampanyalarını falan beklemeden mâl krizde alınır deyip nakitiyle - garanti diğer gelir kalemleri ile alıp alıp duruyordu.

Merkez Bankası, 50 milyar dolar SWAP anlaşması için ülkelerle anlaşma sağlamaya çalışıyor, rest çektiğimiz ülkelerle aramızı düzeltip yabancı yatırımcı - finansman desteği sağlamaya çalışıyoruz gelip burada para havuzları ile al - satan yapan gruplar diyorsunuz.
Hocam !!
Bilmiyorum hiç Gayri Milli Hasıla nedir? Hiç duydunuz mu?
Duymadıysanız kısaca özetleyeyim Gayri safi milli hasıla, ülke içerisindeki vatandaşların yıllık olarak vermiş ve üretmiş olduğu hizmetin karşılığıdır.
GSMH nasıl hesaplanır bilmiyorsanız söyleyeyim.
GSMH = GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Geliri + yurt dışındaki vatandaş gelirleri – yurt içindeki yabancı gelirleri
Dolayısıyla konumuzun dışında bir tanımlama söz konusu
Sizin bahsettiğiniz şirketler, gruplar ve bireyler
Kısa görünmeyenlerin gölgeleri
Benim bahsettiklerim görmedikleriniz, duymadıklarınız ve bilmedikleriniz.
Bu sebeple konuşmamızın hiçbir anlam ve ifadesi yok.