Merhaba. Uzun bir zamandır finans ve ekonomi ile amatör olarak da olsa ilgileniyor, bu konudaki uzman kişileri takip etmeye çalışıyorum. Birçok kişi bunları bilse de, bir hatırlatma olması için sizlerle paylaşmanın önemli olacağını düşündüm.
1. Sanal Stokçuluk: Bilgiğiniz gibi her şeyin fiyatı daima artıyor. Özellikle de dövize endeksli ürünlerin gelecek fiyatlarını kestirmek zor. Bu durumda, sürekli satın aldığınız ürünleri stoklamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin alan adları, bildiğiniz gibi direkt olarak dövize endeksli. Bu durumda ben, Google Domains'te bulunun .com alan adımı olabildiğince uzatıyorum (Fiyatı şu an yaklaşık 200 TL ve çok uygun). Buna bir başka örnek olarak, ücretli üyeliklerinizde de aylık yerine yıllık abonelik alımları yapabilirsiniz (Disney Plus, Google One vs.).
2. Taahhütlü Üyeliklere Geçin: Türknet'ten çok memnun olsam da, ne yazık ki yakın zamanda 24 aylık Türk Telekom ev internetine geçiş yapmak zorunda kaldım. Bu sayede 2 yıl boyunca gelecek zamlardan korunup, TL'nin de değer kaybetmesiyle aslında zamanla daha düşük ödeme yapacağım. Şu anda aynı şekilde faturalı ve olabildiğince uzun taahhütlü bir cep tarifesine geçmek de çok mantıklı. Ben de böyle yaptım.
3. Faizsiz/Düşük Faizli TL Borçlarınızı Erteleyin: Kişileri mağdur etmeyin ama yasal çerçevede uygun olduğu sürece, kurumlara olan TL borçlarınızı olabildiğince erteleyin. TL'nin her geçen gün değer kaybetmesiyle, ödediğiniz ücret günden güne azalacak. Örneğin KYK kredilerinin faizleri silinmişti, ben de KYK borcu olan bir kişi olarak buna tepki göstermiştim. Popülizm nedeniyle ne yazık ki bu, iktidar ve muhalefet ortaklığıyla gerçekleşti ve ben de şu anda KYK borçlarımı olabildiğince erteliyorum. Borcumu maalesef vergi veren vatandaşlar ve enflasyon benim yerine ödüyor. (O zamanlar yaklaşık 500 TL gerçekten iyi bir paraydı, şu an için ise pazar parası bile değil. (Faizin önemini bu örnekten anlayabilirsiniz.)
Eğer varsa hatalarımı söylemeyi ve kendi tavsiyelerinizi paylaşmayı unutmayın.
Bu yazıyı beğendiyseniz, ileride bu tür ama daha profesyonel yazılarımı görmek için kişisel blogumu takip edebilirsiniz:
https://furuy.com/