Irak aşırı sıkıntılı. İki konu çok önemli:
-Hangi bölgede ticaret yapacaksınız? Özellikle kuzey bölgesiyse peşmergede hangi rütbede tanıdığınız var veya hükümette bir tanıdığınız, güvenilir bağlantınız var mı?
-Irak'taki arkadaşınıza kardeşiniz kadar güveniniz var mı veya size yanlış yaptığı takdirde bir şekilde bu yanlışı ödetme gücünüz, imkanınız var mı?
Bu sorulardan herhangi birinde içinizde şüphe varsa uzaklaşın bu işten. Ne babayiğitler gördüm Irak'ta bütün yatırımını kaybeden ve çok ciddi sıkıntılar çeken. Öte yandan sorduklarıma pozitif yanıtınız varsa gidin iş yapın çok ciddi kazanç elde edersiniz. Irak böyle bir yer ortası yok, ya tamamen kaybedersiniz ya da gerçekten kazanırsınız, bu iki akıbete sahip çok insan tanıdım. Hatta bizzat yaşadım, isim vermeyeyim, falanca yerin valisinin yeğeni D.bakır'a geldi oturduk, konuştuk, anlaştık son dakika türlü türlü şeyler çıktı, imanımızla kurtulduk. Diğer yandan ticaret yaptığım bir şahıs, Irak'ta bakanlık düzeyinde tanıdığı var sadece geçen sene sağlık ekipmanlarından 22 milyon usd kazanç elde etti. Ne yazık ki kazanmanız tamamen ahbap çavuş ilişkileriyle mümkün, diğer türlü argo tabirle her türlü taklaya gelirsiniz.