Dijital hizmet vergisi kimleri kapsıyor?


Verginin konusunu giren hizmetlere ilişkin Türkiye'de elde edilen hasılatın 20 milyon Türk Lirası'ndan veya dünya genelinde elde edilen hasılatın 750 milyon avrodan fazla olan işletmeler dijital hizmet vergisini ödemekle mükelleftir. Bu rakamların altında ciro yapan işletmeler vergiden muaftır.

Dijital hizmet vergisinin konusunu Türkiye’de sunulan, aşağıdaki hizmetler oluşturmaktadır:
· Dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri
· Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler
· Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri
· Yukarıda sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetleri
Kanun’da hizmetin Türkiye’de sunulması, hizmetin Türkiye’de sunulması, hizmetin Türkiye’de faydalanılması, hizmetin Türkiye’de bulunan kişilere yönelik gerçekleştirilmesi veya hizmetin Türkiye’de değerlendirilmesi olarak tanımlanmıştır. Bu tanım verginin konusu açısından önemlidir. Düzenlemeyle ayrıca Türkiye’de değerlendirme kavramı da son derece geniş bir şekilde tanımlanmaktadır.

Kaynak:
https://www.pwc.com.tr/tr/hizmetleri...l-tebligi.html

--------------
https://www.turmob.org.tr/BasinOdasi...metler-vergisi adresini de incelemenizi tavsiye ederim.

Size hizmet veren firma, burada belirtilen maddelerde yer almıyorsa, muhasebeciniz vasıtasıyla iitraz mümkün olur mu bilmiyorum ama, fatura işinde şöyle bir sıkıntı var, herkes kafasına göre faturayı kesiyor, bir inceleme olmadıkça da bir ceza alınmıyor. Aslında bu konuların daha net hale getirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Not: Muhasebeci değilim, ancak şirkette kendi muhasebemizle ilgilendiğim ve KOBİ Danışmanlığı yaptığım için konulara biraz aşinalığım oluştu.