üstad bakır sargıi aluminyum sargı senin için farketmez. sen bunu evde kullanacaksın sanayii tipi motor kullanmıyorsun. bunların hepsi basit ucuz dandik motorlar kullanıyor. neredeyse tüm vantilatörlerin motorları aynıdır. içlerinde bilyeli yatak bile yoktur. zaten aluminyum çok pahalı birşey, özel bir gereksinim olmadıkça aluminyum sargı kullanılmaz. 500 tabe motoru olan cihaz alsan günlük hayatta aluminyum sargıya denk geleceğini sanmıyorum.

bu meretlerde pervane taarımı yapmıyorlar. bir tane ürün alıp pervanesini kalıpçıya kopyalatıyorlar. tabii bu yerli üretimciler için. çoğunlukla çinden alıyor montajını yapıyorlar. pervane kanat eğimlerinin, kanat kenarlarının pürüzsüz olmasının ses üzerinde büyük etkisi var. bu aletlerde pervaneyi sökersen zaten motorun neredeyse hiç ses çıkartmadığını farkedersin. dyson'ı öne geçiren şeylerden bir tanesi de bu pervane tasarımı zaten, ama patentli olduğu kopyalamaya cesaret edemiyorlar.

elektronik desen zaten içerisinde özel birşey yok. ha çıt çıtlı anahtar ha ışıklı elektronik anahtar. kime ne... artık işlemciler çok ucuz, çak içine bir esp32 veya adruino benzeri işlemci istediğini yap. hatta bluettoth ile telefona bağla istersen. maliyet hep aynı.önemli bir cacıkmış gibi para istemelerinin sebebi sadece havalı isimler kullanmaları.

motorunu da günde 24 saat çalıştırsan yakamazsın. o motorun yanması için motoru tutan bölmenin hava almaması lazım ki iyice ısınıp yansın. ama hayvanlar şunu yapıyor... hava kanallarını küçük tutuyorlar, motor ısınıp yanıyor. içerisinde bir kondansatör var, onu motora yapışık monte ediyorlar o da ısınıp bozuluyor. elektronik kısmını bilemem, kombilerdeki gibi kontrollü eskitme yapıyorlarmıdır.... ben olsam yaparım....

bende üç yane markasız dandik vantilatör var. onbeş senedir her yaz günde 24 saat çalışırlar. bak abartmıyorum.... aldığımda farkettim ki çok ısınıyorlar. baktım hava kanalları incecik. birinin kabını tamamen söktüm,diğerlerinin kanallarını dremel ile genişlettim, hayvan gibi çalııyorlar. ever, pervaneler kalitesi plastikten ama yapacak birşey yok.

tam bir hafta önce yolda yürürken bir eskiciye denk geldim."ynık abi onlar" dediği ilki vantilatör aldım. kasalar güzel ama içeri gitmiş, en azından dış kısımlarını kullanırım diye 100 liraya aldım ikisini de.... içlerini açtım, ikisinin de kondansatör, kararmış. 5-10 lira birşey. değiştirdim, kabloyu biraz uzun tuttum ve motordan üç beş santim uzağa monteledim, ikiside bir haftadır canavar gibi 34 saat çalışıyor.

bu fiyatlar tam bir tezgah. bu ürünler bu kadar etmez. boya ve kaplama teknolojisi de çok geliştiği için sen o plastikleri kaliteli pırıl pırıl görüyorsun ama öyle değil.

yok gümrük vergisi, yok nakliye, nok ithalatçının ofis kirası, yok satıcı, yok satıcının muhasebecisi derken aradan on tane yirmi tane insan ekmek yediği için bu böyle.

Yahu adam Çin'den bedava kargo yapıyor, bizim buradaki kargo fiyatlarına bak olayı anlarsın zaten.

neticede.... alma abicim. bu link2ini gönderdiğin ürünü alırsan boyun uzaman kısalmaz.vantilatör kullanırsan ucuzundan iki tane al, birini yedek tut (çünkü yarın bu fiyata bulamayacaksın) koy kenara kullan. rengini beğenmediysen al bir sprey bıya rengini değiştir (o da anormal pahalı ama neyse).

haaa diyorsan ki "ben ille de ışıklı renki düğme isterim" abi ben sana şemasını falan çizer yollarım, alır parçaları kendin yaparsın. bir iş hanında bir 3boyutlu baskı alan birini bulur düğmeleri istediğin gibi bastırırsın. isteren üzerine oled ekran koyar, devir sayacı da ekleriz.

vermeyin arkadaşlar bu tip şeylere para. bakın bu ürünleri bu fiyatlara satabildikleri sürece daha da kazıklayacaklar. bu ürünleri satıcılar hep birbirinden alıp size satıyor. ürün size gelenekadar 3 defa 5 defa 8 defa el değiştiriyor. bu insanların "aaa bu fiyatlara satamıyoruz artık satmayalım bu işten çekilelim" demelerini sağlamak bizim, tüketicilerin elinde.

hadi apple telefonsaat almayı, rolex takıp hava atmayı da anlarım ama cafcaflı "bakır motor"lu vantilatör almak nedir yaaa...

bakır olmayan motor mu bulmuş da kullanmamış, uydurukluğun, yanlış yönlendirmenin, etik olmayan reklamcılığın dibini bulmuşlar...

%100 soputan buzdolabı,360 derece dönen tekerlek, rrenkli gösteren televizyon gibi bir şey bu yazdıkları....

bu tip uyduruk sloganları gördünüz mü kaçın....

ne uzun yazdım yahu... hızımı alamadım... öfkeleniyorum bu işlere...

ha bi de laf edenler olursa diye... 50 yaşımdayım, endüstri mühendisiyim, acaipp derecede elektronik, metal işleme ve üreim bilgisine sahibim... 25 sene kendi teknoloji şirketimi işlettim. hani olur da "yok abi o iyle değil" diyenler olur diye...

Gaza gelmeyin, kimsenin de gaza gelmesine izin vermeyin. canımıza yetti artık...

(ispanyol markasıymış bu)