Aylık giderinize kendi evinizdeysemiz kira bedeli de ekleyin.
Bu hesabı daha önce bir kaç konuda söyledim.
Gayrimenkuller değerlerinin 180-200 de biri tutarında kira getirirler.
Yani ayda ihtiyacınız olan geliri 200 ile çarpın. Bu bir daha çalışmaya ihtiyacınız yok demek.
Ama bu formülü türk lirası üzerinden hesaplarsanız yanılırsınız.
Hemen hemen tüm dünyada size orta sınıf hayat sürdürecek gelir 3 bin dolar civarıdır. Bu parayı kemiksiz alamazsınız vergisini ve sağlık sigortanız için de üzerine 500 dolar ekleyin.
Bir ömür sıkıntısız yaşayacağınız aylık gelir 3500 dolar 200 ile çarparsanız 700 bin dolar gibi bir rakama ulaşırsınız. Bu 700 bin dolara farklı şehirler hatta ülkelerden gayrimenkul alıp kiraya verirsiniz. Mesela 1 tane amerikada 1 tane dubaide 1 tane istanbulda gibi. Böylece çıkabilecek savaş afet deprem gibi sorunlardan daha az etkilenirsiniz.
Yani 700 bin doları cebinize koydunuz mu artık sadece keyif olsun diye çalışabilirsiniz.
aynı hesabı uzun zamandır yapıyorum hocam. 3k usd sabit gelir ile tr'de rahat yaşarsınız, 5k usd sabit gelire dünyayı gezersiniz. hedefleri kademelendirmek iyi olur.
öte yandan abd'de ev alacak olsanız 10.5 senede amorti vaad eden firmalar var ancak kazın ayağı öyle değil. senede 1 kira vergi, 1 kira mülk yönetim şirketi komisyonu, yarım kira kadar da sigortası var. 150 ayda amorti ediyor gibi hesaplamak lazım. siz 200 ayla çarpın demişsiniz ona göre hala iyi bir oran 150 ay. dubai'de bir tık daha avantajlı projeler var özellikle temelden girilecekse. ben de gayrimenkul yatırımlarını ülkelere bölmenin daha güvenli olacağını düşünüyorum sizin gibi. 500k usd ile 3k usd kira geliri mümkün. 200k usd ile de bist'te temettü hisseleri alınabilir senede %7 de o getirse 14k usd ayda 1.2k usd de oradan gelir. 700k usd'ye 4-4.2k usd aylık sabit gelir olur. bunun üstünde bir paranız varsa da keyfi olarak iş kurar takılırsınız batsa da çıksa da önemli değil yeriniz belli olur.