caylakgirisimci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Diyanet kapatılmalı, ama şunu da anlamalısınız ki zaten doğru olan diyanetin denetlememesi, karışmaması.
Bugün diyanet mekkede medinede bir faaliyet gösterse oradaki insanlar diyaneti doğru bulur muydu?
Diyanet neye göre kime göre dini denetleme yetkisine sahip, ben kuranı okuduğumda yanlış anlıyorum diyanet doğru anlıyor o bana anlatacak ben ona göre mi dine uyacağım?
Herkes istediği gibi inanmakta özgür, denetleyici kurum değil denetleyici kitap var ortada.
Diyanet camilerde hutbelerde bazı kuran ayetlerinin okunmasına izin vermeyen, cumaları polyannacılık anlatan, herşey yolunda izlenimi veren bir kurum ve müslümanları kontrol altında tutmak için orada.
Başka bir amacı yok, o yüzden diyanet kapatılmalı bence de.
Tamam bende onu diyorum işte. Madem ortada denetleyici bir kitap var. Herkes otursun evinde bu kutsal kitabu okusun, ona göre ibadetlerini yerine getirsin. Cemaatlere veya tarikatlere ne gerek var? İkinci olarak, Müslümanlar ne yapmak istiyor da Diyanet tarafından engelleniyor veya kontrol ediliyor? Diyanet'in Müslümanları kontrol altında tutması konusunda biraz bilgi verebilir misiniz?

kalitelihostorg adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam siz muhtemelen , tüm tarikatların , cemaatlerin , dini islam olan ülkelerin aynı islamı yaşadığını düşünüyorsunuz.

Problem şu ki , herkes tarikat yada cemaat kendi içinde bazı kurallara veya farklılıklara sahip. Haliyle bugün xx tarikatı diğerinin hal hareketini beğenmez , veya dini islam olan xx ülkenin islama bakışını başka bir dini islam olan ülke beğenmeyebilir.

Kur'an-ı Kerim gerçekten evrensel olsaydı , yada tüm dinler için bunu söyleyebilirim , gerçekten evrensel olsalardı . Okuyan her kesim için net ve anlaşılır olurdu. O günün şartları , bugünün şartları diye içerikleri çelişmezdi. Her okuyan farklı şeyler anlamazdı. Yada her cümle yoruma açık olmazdı.
Problem olarak belirttiğiniz konuya bende katılıyorum ve bunu biliyorum. Son paragrafınıza da katılıyorum. Ancak benim yazdıklarımla bu söylediklerinizin bağlantısı nedir veya benim bunları bilmediğimi düşündüren nedir? Benim belirtmek istediğim şey farklı. Hemen Diyanet'in ne olduğuna bakalım;

"İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur."
Ayrıca;
Anayasanın 136. maddesinde, "Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışmayı ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir." hükmü yer almaktadır.

Şimdi ben kendimi bildim bileli toplumumuzda İslam dinini yaşayan kişilerin neredeyse hepsi cemaat ve tarikatlere bağlı bir şekilde dinini yaşamaktadır. Bu cemaat ve tarikatler aslında kanunen denetlenmesi ve yönetilmesi gereken yerlerken, herhangi bir şekilde bunların denetlendiğini şahsen görmedim veya duymadım. Biraz bilgi tazeleyelim veya bilmediklerimizi öğrenelim haydi. Türkiyede'ki cemaatlerin listesi;

Bir de Türkiye'deki İslami tarikatler listesine bakalım;
Bunlar elbette resmi olarak kayda geçen belki de güncel olmayanlar. Hatta yakın zamanda bile bazı cemaat ve tarikatlerin kendi içerisinde bölündükleri, farklı dallara ayrıldıklarıyla ilgili söylemler mevcut. Bu cemaatlerin sizin de belirttiğiniz gibi hepsinin farklı farklı kuralları, ibadetleri, odak noktaları, tarzları, çelişkileri mevcut. Ancak hepsinin ortak noktası mesajımdaki ilk alıntıda görüldüğü üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'nı tanımamaları ve bu kuruma bağlı olmamaları. Bu kurumların denetlenmesi gerekliliği farklı bir tartışma konusu. Benim odaklandığım nokta, durum böyleyken biz neden vergilerimizle Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ayakta tutuyoruz? Bunun yerine daha faydalı bir şekilde kullanılabilir. (Gerçi çok da inanmıyorum ama...) Ya da belki kurumun gerçekten görevini layıkıyla yerine getirmesi sağlanabilir.