Bahsettiğiniz yazılımı en basit şekilde Multi Tenant/Saas mantığında yazabilecek 3-5 kişi var zaten (FORUMDA)

Bahsettiğiniz yazılımda tekli ve çoklu veritabanı kullanılabilir. Tek veritabanı kullanmak daha karmaşık kod yapsına sebep olurken çoklu veritabanı kullanmak devops sorunlarını beraberinde getirir.

Örnek verdiğiniz ikas'ı incelemek gerekirse göze çarpan birkaç özelliği mevcut.

1) Tekrar kurulum yapmadan özel alan adında kullanabilirsiniz.
2) Sitenizi istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Özel tema veya eklenti geliştirebilirsiniz.

Birinci özellik Multi Tenant (Çoklu Kiracılık) sistemi, bir yazılımı tekrar tekrar kurmadan birden fazla kişinin istediği gibi kullanabilmesidir.

İyi güzelde herkes aynı yazılımı kullanıyor, kodun bir kısmında değişiklik yaparsak hepsi etkilenir, nasıl özelleştireceğiz?

Burada işin içine Tema ve Eklenti yönetimi giriyor. İnsanlar kendi temalarını ve eklentilerini yaparak yazılımı özelleştirebiliyorlar.

Tabi bu olay beraberinde birkaç sorunu yanında getiriyor. En önemlisi güvenlik ve versiyon yönetimi.

Örnek veriyorum ben ikas'ın V1 versiyonuna göre Tema ve Eklenti geliştirdim. İkas V2 versiyonunu çıkardı ve V1'de geliştirdiğim ürünlerde değişiklik yapılmalı. İkas V2'ye mi geçmeyecek yoksa V1'de kalanlara desteği mi kesecek? E-ticaret altyapısının kapalı kalması kabul edilebilir mi? Tabiki hayır. Bu yüzden iki versiyonu da desteklemesi gerekiyor.

Sisteme yüklenen tema ve eklentilerini güvenliğini sağlamak da ayrı bir dert, ben hala üstünde düşünüyorum.

Şimdi diyorsunuzdur ben bir script istedim bir sürü şey yazmış ama ortada script linki yok
Anlatmaya çalıştığım bahsettiğiniz sektörde "yazılımı alıp kurayım, yıllık şekilde kiralasınlar para kazanayım" mantığı yok.

Yazılımı yönetmek, geliştirmek için ciddi miktarlarda harcama yapmanız gerekecek. Ben denemek istiyorum diyorsanız da codecanyon'dan dokan isminde bir script vardı ona göz atın.