Bugünün dünyasında bazı ülkelerde, toplumlarda, bazı insanlar ne yazık ki bu gerçekliği göz ardı ediyor. Bugün başarılı firmaların başarısındaki en önemli marifet, parametre inanılmaz ürünler veya hizmetler üretebilmesi değil satabilmesi. Ekşi'de de bu konuda güzel bir yazı görünce bu konuda bir tartışma konusu oluşturmak istedim.

Apple, Mercedes, Bosch rakipleri her alanda benzer donanım veya yazılımsal başarıya sahip ürünler üretemediği için daha başarılı değil. Diğer firmalarda benzer know-arge, kalite ve üretim imkanlarına büyük yatırımlarla, iş gücünü ve mühendis - beyin takımını transfer ederek kısa sürede elde edebilirler. Bugünün dünyasında önemli olan denklem, parametre bu firmaların ürettiği "x" ürün veya hizmetle eş değer bir ürünü-hizmeti yapıp satabilmekte.

Renault, Mercedes ile her konuda aşık atabilecek bir araç üretemediği için mi başarısız oluyor? Hayır. Renault, aynı kalitede - performansta, konforda bir araç üretibilir fakat Mercedes gibi aynı fiyata satamaz. Bakınız: Renault'un yıllardır D segmentinde Volkswagen, Bmw, Audi ile aşık atamaması. Sonlandırılan Latitude ve şimdi ki Talisman adlı D segmenti modelleri. 30 bin euroya renault ve mercedes aynı segmentte, aynı donanım - teknolojide araçlar üretip satışa sunduğunda Mercedes'in satış, pazarlama ve marka algısı alanındaki başarısı insanlara Mercedes'i tercih ettiriyor. Hatta Mercedes'in motor performansı %25 daha düşük olsa bile insanlar aynı paraya Mercedes'i tercih ediyorlar.

Apple'ında spesifik yazılımsal, donanımsal başarıları da kendi mükemmel arge sırları, teknikleri değil oluşturduğu marka ve satış değeri algısından geliyor. Samsung gibi devasa bir firma bile Apple ile benzer fiyata kamera, işlemci performansı, ekran kalitesi, yazılım desteği konusunda kırk takla atmasına rağmen satış konusunda ciddi sorun yaşıyor. Apple ile aşık atmaya çalışarak amiral gemisi üretip benzer fiyatlarda satmaya çalışan Xiaomi, Oppo gibi firmaların bu nedenle yaşadıkları satış başarısızlığına değinmiyorum bile.

Dip not: Bu tarz konularla "ücretsiz" ün - popülerlik elde edip, düşük emek ve bilgi isteyen giriş seviyesi hizmet veya ürünleri yüksek kâr marjı ile çok yüksek hacimlerde satmaya çalışma gibi bir niyetim, ajandam, programım yok bu arada Python kursum devam ediyor, kurs sonrasında yeteri kadar piştikten sonra satış, "pazarlamaya da" önem vererek rasyonel - somut fayda sağlayan ürün ve hizmetleri üretebilmeyi ve satabilmeyi umuyorum.