orhansengun adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu konuda net bir bilgim yok hocam. Yorum yapamayacağım ancak ucunda devamlılık gösteren girişimler ve bunların durumlarına göre gidişatını değiştirebilen şirketler var. Pump amaçlı kullanılan ve faizden farkı olmayan durumlara ben de karşıyım asla haşır neşir olmadım. Ancak borsa ile ilgiliydim geçmişten beri ve borsanın dijitalleşmesi olarak nitelendirebileceğimiz coinlerden de satın aldım. Eth, Ripple vs belki de örnek olarak verilebilir bunlara. Henüz tam anlamıyla vakıf olunamayan bir konu olduğundan net çıkarımda bulunmak zor bununla ilgili. ama faiz ile ilgili çok net ayetler var. Farklı bir konu yani fazlasıyla 🙂
Faizle ilgili net ayetler olması normaldir sanırım. Kripto teknolojisi ile benzer bir durum söz konusu olmadığından zamanında belli ki.
Şundan rahatsızım ben hocam. Aslında konuyu açan arkadaşa da biraz sitem edeceğim. Kendi kararını vermiş, aklı yerinde bir kardeşimiz gibi kendisi.
Burada siz ve diğer bazı arkadaşlar da gerçekten direk yazıp, yapmaması gerektiğini söylüyorlar. Bazıları sert çıkmış direk, siz de belki kötü niyetle yazmadınız ama tam düşünmeden yazdığınızı düşünerek "market yağmalamadık" gibi bir şey yazarak arkadaşın yaptığı olay ile bu durumu benzetmişsiniz.

Sizin mesajlarınıza da mesela diğer sert çıkan arkadaşlar gibi göz attım, Kripto para aldığınızı gördüm, borsayı kendiniz de söylediniz. Aslında olayın çok derinlerine ve Dini olarak özüne inip mantıksal çerçevede bakarsak faizi savunmayan ve özellikle eleştiren kişilerin de bu tarz bir yaşam tarzı olduğunu görmek isterdim. Bu sebeple, kişiye kötü hissettirmemek hatta yorum bile yapmamak lazım. Arkadaşın da aslında böyle bir konu açmaması bile lazım.

Bu forumda gerçekten söylüyorum ki (sizinle ilgili değil genel olarak) yazan arkadaşların ticaretlerini, kullandıkları programların lisanslarını, teliflerini, edu mail edinip kanva açıp sattıklarından tutunda, nelerini görüyorum.
Bu arada şöyle denebilir. "Arkadaşım dinine bağlı bir kişi isen bildiğim kadarıyla faiz haram ve bu yaptığın dine göre yanlış, savunması olamaz" buna tek bir cümlem olmaz. Bunu ben de mesela rahatlıkla söyleyebilirim. Ama param faizdedir benim misal, olabilir. Ben dinen bildiğimi paylaşırım. Fakat ben "elhamdülillah faize, harama el sürmem el süren de şöyledir böyledir gibi, hem kendinden örnek verip hem de sert eleştirileri doğru bulmuyorum.

Bu da benim tamamen şahsi görüşümdür. Neyin dinen günah, neyin sevap olduğunu biliyoruz, bunu bilmek için inanmak vb. şeyler gerekmiyor. Gereken tek şey mantıktır. Dini olarak da inananlar için her şey çok açıktır.

Mesela bana sorarsanız;

borsa haramdır, kripto haramdır, faizde olduğu gibi, market yağmalamakta olduğu gibi. Edu ile kanva alıp satmak, öğretmen kanva alıp satmak günahtır, google yorum almak, google yorum satmak, ekşi sözlükte hesabı olanlara para ile reklam için başlık açtırmak, takipçi alıp satmak, instagram twitter yorum alıp satmak. Bunlar ve benzerleri haramdır.

Daha çok var sayacağım şeyler. İllegal yapılan şeyler bunlar. Çok çok daha fazlasını saysam çok uzun olur. O sebeple şimdi bunları yapan dostlarım gelip burada ahkam kestiklerinde (yine sizin için söylemiyorum genel konuşuyorum lütfen üzerinize alınmayınız) komik oluyor.