Not: Müşteri mahremiyetini korumak için web sitesinin ismini paylaşmayacağım ancak gerekirse moderatörler bilgisayarıma uzaktan bağlanabilir ve ilgili bilgilere ulaşabilir.
Bu case study, rekabetin oldukça yüksek olduğu bir sektörde, Türkiye'nin en kalabalık ilçelerinden birinde hizmet sunan bir işletmenin web sitesine yaptığım SEO çalışması ile ilgilidir. Çalışmalara 5 Haziran'da başladım.
E-sigara sitesine yaptığım SEO çalışması ile ilgili oluşturduğum case study'ye de göz atabilirsiniz:
https://www.r10.net/google-optimizas...ase-study.html Hedef
Birincil hedef, kapsamlı ve titiz bir SEO stratejisi ile sitenin günlük organik trafiğini arttırmak idi.
Metodoloji Rakip ve Sektör Analizi
Geliştirdiğim SEO stratejisi, rakip ve sektör analizi ile başladı. Bu, başarılı rakiplerin yöntemlerini anlamaya ve potansiyel fırsatları belirlemeye yardımcı oldu.
Anahtar Kelime Araştırması ve Kümeleme
Sektör ile ilgili hem yüksek hacimli hem de düşük rekabetli anahtar kelimelere odaklanarak kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yaptım. Bu anahtar kelimeler konulara göre gruplara ayrıldı. Elde edilen bu veriler ile içerik planlaması oluşturuldu, ve mevcut içeriklerin geliştirilmesi için planlar yapıldı.
Uygulama
Aramalardaki görünürlüğü ve trafiği arttırmak için çeşitli teknikleri uyguladım. Sitenin Google tarafından sorunsuz bir şekilde indekslenmesini ve taranmasını sağlamak için bir takım çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca, algoritmik ceza gibi ciddi SEO sorunlara sebep olabilecek hataları giderdim, keyword cannibalization ve kopya (tekrarlanan) içerik gibi sorunlardan kaçınmak için sayfaları ilgili anahtar kelime gruplarına göre optimize ettim. Benzer sayfaları ana sayfaya yönlendirdim. Sitenin en önemli sayfası olan ana sayfada da düzenlemeler yapıldı, gereksiz alanlar, bloklar ve linkler kaldırıldı.
E-A-T ve YMYL
Google'a, içeriklerin uzman tarafından oluşturulduğunu göstermek için yazar bio'su eklendi, yazar hakkında, yani işletmenin sahibi ile ilgili detaylı bilgiler girildi.
YMYL (Paranız veya Hayatınız / Your Money or Your Life) ve E-A-T (Uzmanlık, Otorite ve Güvenilirlik / Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) kavramları Google'ın kalite değerlendiricilerinin en çok odaklandığı kavramlardır. Google genellikle bu konulara, sağlık ve finans sektöründeki sitelerde daha çok önem vermektedir. Ayrıca bunlar semantik SEO'nun temellerinden biridir.
URL ve Başlık Optimizasyonu
Sayfa başlıkları, doğru anahtar kelimeler için mantığa göre semantik SEO uyumlu hale getirilerek optimize edildi. URL'ler düzenlendi ve eski URL'ler 301 yönlendirmesi ile yeni URL'lere yönlendirildi.
Yüksek Kaliteli İçerik
Ben SEO çalışması yaparken, müşteri de aynı zamanda oluşturduğumuz içerik planına göre yüksek kaliteli içerikler oluşturdu, web sitesinin alaka düzeyini daha da arttırarak bu SEO sürecinin sorunsuz ilerlemesine yardımcı oldu.
Sonuç
Çalışmalara başladıktan sadece bir ay sonra günlük organik trafik 4 kat arttı. Bu case study, bir işletmenin web sitesinin trafiğinde ciddi düzeyde artışa yol açan, özenle geliştirilerek uygulanan bir SEO stratejisinin etkisini göstermektedir.