Arkadaşlar selam,
Günümüzde üniversite ve bölüm seçimi biliyorsunuz ki oldukça önemli. Bende bu konuda sizlere yardımcı olabilmek için önemli bilgiler sağlayacağım. Umarım sizlere yardımcı olur.
Üniversite Seçimi
Üniversite seçimi geleceğinizdeki kariyeriniz için oldukça önemli bir kıstas. Bu sebeple de bölüm tercihinizi yaparken üniversite olanakları, vizyonu ve mezunların çalıştıkları yerleri iyi analiz etmenizi öneriyorum. Kariyer.net'in üniversite endeksine göre işverenlerin en çok ilgi gösterdiği üniversiteler aşağıdaki gibidir:
1- Galatasaray Üniversitesi
2- Sabancı Üniversitesi
3- Koç Üniversitesi
4- Boğaziçi Üniversitesi
5- Türk-Alman Üniversitesi
6- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
7- Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
8- Özyeğin Üniversitesi
9- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)
10- Gebze Teknik Üniversitesi
Kaynak:
Kariyer.net Şehir Seçimi
İstanbul ve Eskişehir'de öğrencilik yaşayan biri olarak üniversite seçerken şehir seçimini hiç önemsememiştim. Ancak bu konunun ne kadar önemli olduğunu okurken anlamıştım. Sizlere hitap eden şehirdeki üniversiteleri mutlaka değerlendirmelisiniz. Örneğin Eskişehir'de okurken Kütahya'dan arkadaşlarım gelirlerdi. Eskişehir'deki öğrenci hayatının ne kadar renkli olduğunu gördükten sonra Kütahya'ya dönmek istemezlerdi.
Ayrıca üniversite okuduğunuz şehirde seçtiğiniz bölümle ilgili çalışma alanlarının olması kesinlikle avantaj sağlayacaktır. Bu anlamda en popüler şehirler bence İzmir, İstanbul ve Ankara olmasına rağmen Eskişehiri de listeye ekleyebiliriz. Bu arada Uniar Araştırma şirketinin verilerine göre Öğrenci dostu şehirler sıralaması da aşağıdaki gibidir.
1. Eskişehir
2. Ankara
3. Antalya
4. Çanakkale
5. Muğla
6. İstanbul-Asya
7. Aydın
8. Edirne
9. Tekirdağ
10. İstanbul-Avrupa
Kaynak:
Uniar Bölüm Seçimi
İşte geldik en önemli kısıma. Hayatınızın geri kalanını mutlu bir şekilde geçirmek ya da sevdiğiniz işi yapmak en önemli şey olacaktır. Büyük şirketlerin CEO'ları veya kurucuları hiç bir zaman çalışmadıklarını iddaa ederler. Çünkü o işi yaparken kendilerini çalışıyor gibi hissetmez, büyük bir tutkuyla o işi yaparlar. Bu da hayatınız için son derece önemli. Örneğin fabrika ortamında çalışmak istemeyen bir kişi üretim mühendisliği veya makine mühendisliği bölümünü seçerse işe gitmek ona zor gelecektir. Bu yüzden de sevdiğiniz işi yapmak en önemli kıstaslardan biridir. Yine kariyer.net'in araştırmasına göre üniversite bölüm endeksinde ilk 10'a giren sırayı aşağıya ekliyorum.
1. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar Mühendisliği
2. Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
3. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği
4. İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Bilgisayar Mühendisliği
5. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Endüstri Mühendisliği
6. Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği
7. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Matematik Mühendisliği
8. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği
9. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
10. Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği
Tercih Listesinin Oluşturulması
Tercih listenizi oluştururken geçmiş senelerdeki sıralamaları iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bu sıralamayı elde eden kişinin kaç netle bu sıralamayı elde ettiği de son derece önemlidir. Bundan dolayı size iki site önereceğim.
YÖK Atlas: Yök atlas üzerinden tercih edeceğiniz bölümlerin en son kaç netle öğrenci aldığı kaç sıralama ile yerleştiğini listeleyebilirsiniz.
Net sihirbazını kullanarak hangi üniversite bölümünün kaç net aldığını gözlemleyebilir, kendi netlerinize göre çıkarımlarda bulunabilirsiniz.
Üniversiteni Tanıt: Yukarıda saydığım metrikleri analiz haline getiren bir
üniversite karşılaştırma robotu ve
bölüm karşılaştırma robotu kurmuşlar. Burada seçtiğiniz üniversitenin Türkiye sıralaması veyane kadar öğrenci dostu olduğu gibi bilgiler veriliyor. Ayrıca
YKS Taban puanlarının ve sıralamalarının da 5 senelik analizlerini inceleyebilirsiniz.