Hocam +10 yıldır sektörün içindeyim, bildiğim kadarıyla Türkiye'de bahsettiğiniz şekilde, vergilendirme sistemi yok. İnternet kazançlarını direk e-ticaret olarak görüyorlar ve e-ticaret yapanları da basit usül olarak kabul etmiyorlar.
1- Basit usül herkesi yapmıyorlar. büyük ihtimal bu kodu da yapmayacaklar. Vergi levhanız çıktığında vergi levhanızı kontrol edin. Bir de yoklamacı yoklamayı tuttuğunda yoklamayı nasıl tutmuş diye bakın. Zaten işi bilen ve dikkatli bir sicil memuruna denk gelirseniz vergi dairesinden sizi arayabilirler. Size bu işlemi hangi smmm yaptı diye sorarlar. Zaten sizi hiç aramadan, sizi direk gerçek usüle sokarsalar biran önce bi smmm ile anlaşmanız gerekiyor. Çünkü aylık verilmesi gereken beyannameler var.
2- Şansa basit usül olsanız bile defter beyan sistemine gelir ve gider evraklarını girebilmek için smmm ya da ilgili meslek odasıyla anlaşmanız gerekiyor. (Tabii oda kaydınız da olması lazım

)
Tüm aşamaları bi şekillde geçtiniz ve sizin basit usül açılışınızı şansa kabul ettiler ve yıllar sonra sizin internetten kazanç elde ettiğinizi farkederlerse, geri dönük sağlam bir beyanname vermeme cezası keserler. Ve bi smmm ile anlaşarak vermediğiniz beyannameleri verin derler. (Çünkü sizin beyanname verme yetkiniz yok. Size yetki verilmiş olsaydı bile, bu işin eğitimini almadan vergi beyannamesinin VUK göre nasıl verilmesi gerektiğini bilemezdiniz.)
Vergi açılışınızın olması, vergi levhanızın olması sizi suçlardan aklamaz. Vergi levhası var diye vergi sorumluluklarınızdan kurtulamazsınız. Elde ettiğiniz her gelir için fatura kesmeniz ve faturaları vergi dairesine beyan etmeniz gerekiyor, basit usülseniz beyanname vermek yerine defter beyana faturaların girilmesi gerekiyor. Örneğin; Ocak ayında X0.000 TL ibana bir sürü kişi tarafından para geldi. Ve Ocak kdv beyannamesini matrah X.000 TL olarak verdiniz. Bu sürekli olduğu zaman yani bikaç ay tekrar ettiği zaman vergi dairelerinin dikkatini çeker. Ve vergi dairesi sizi izaha çağırır. Bu paraları izah et derler. Bu paralar neyin nesi derler. Bu paraların faturası nerede derler. Faturayı kestiysen, neden beyan vermedin derler.
Ama siz illa ben basit usül olurum diye iddaanız var ise yaptığınız iş ile ilgili dilekçe yazarak il vergi dairesinden basit usül olup olamayacağınıza dair özelge talep edin. Özelge de sizin basit usül olabileceğinizi yazarsalar size ilerde kimse geriye dönük beyanname vermeme cezası kesemez. Kapı gibi özelge var dersiniz.
mesaj için teşekkürler hocam.
ilk olarak ben vergiden kaçmıyorum, kaçacak olsam hiç uğraşmam gece vakti GİB'e girip o çok kullanışsız ve karmaşık uygulamadan vergi levhası başvurusu yapmazdım. basitse basit, gerçekse gerçek.
buradaki iyi kötü para kazanmaya, gelir elde etmeye çabalayan. çalışan herkesi de ister şahış işletmesi olsun, ister serbest meslek sahipliği olsun işi resmiyete dökmesini salık veriyorum.
benim merak ettiğim şey; faaliyet kodunu doğru seçmiş miyim?

zira gerçekten 1 saat kadar onu araştırdım desem yeridir.