Bozdurma adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
serbest meslek erbaplığı işte hocam. free takılan, tek çalışan, evden çalışan, eleman çalıştırmayan veyahut 2-3 kişi çalıştıran kişi, serbest meslek erbabıdır. gidip şirket mirket uğraşmasına gerek yoktur.

18'den küçüksen, bekleyeceksin.

anlamadım? serbest meslek erbabı da fatura yerine geçen başka fiş vs. kesebilir. her yerde muteberdir.

çok fazla detayına hakim değilim. sırf muhasebecilere kıl olduğum için evden 10 dakikada başvurumu yaptım. (GİB) bayram dolayısı ile gecikti ancak aceleye mahal yok.
Öncelikle iyi bayramlar hocam, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiyeveya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsisorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." Gelir Vergisi Kanunu Madde 65 – (Değişik: 19/2/1963-202/31 md.). Sizin bahsettiğiniz gibi ben serbest meslek kazancı icra ediyorum demeniz, kazancınızın serbest meslek kazancı olarak nitelendirileceği anlamına gelmiyor. Serbest meslek kazancında kimlerin vergilendirileceği kanunda belirtilmiştir. Bahsettiğiniz kazançların tamamı ticari kazançtır. Ayrıca basit usulde vergi türü seçtiğinizi belirtmişsiniz. Serbest meslek kazançları gerçek usulde vergilendirilmektedir. Diğer bir husus ise yoklamaya gelen memurun bir hata varsa düzeltir diye düşünmeniz yanlıştır. Yoklama memurları sadece sizin dilekçede başvurmuş olduğunuz işi yapıp yapmadığınıza bakmakla sorumludurlar. Yarın gelir idaresi başkanlığından veya vergi denetim kurulundan bir inceleme başlatıldığında yoklama memuru böyle açmış demeniz bir anlam ifade etmeyecektir. Bütün sorumluluk sizin üzerinizde olup basit usul dahi açılmış olsa inceleme esnasından fark edildiğinde gerçek usulde ticari kazançta beyan etmediğiniz tüm gelirlerinizi, KDV'leri gerçek usulde vermediğiniz beyannameleri re'sen tarhiyat yoluyla idarenin yazacağı cezalarla toplu olarak alacaktır. Bugün ikinci sınıf bir mükellefin vermediği her bir beyannamenin 3700 TL özel usulsüzlük cezası vardır. Yılda 20 adet beyanname verilmektedir. Ayrıca ödenmeyen vergiler ceza ve faizi ile birlikte alınmaktadır. Hesabını siz yapın... İyi bir muhasebeciye denk gelmemiş olabilirsiniz. Ancak vermediğiniz beyannameler, bilmiyordum demek ileride karşılaşabileceğiniz sorunlarda sorumluluklarınızı kendi üzerinizden atmanıza ve vergilendirmeden kurtulmanızı sağlamaz. Ticari kazançta vergilendirilen bir mükellef Gelir Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu gibi temel kanunlardan sorumludur.