Daha önce hiç sözleşmeli iş yapmadığım için ilk etapta tam olarak neye dikkat ediyorsunuz? Avukat yardımı alarak başlayacağız elbette ama dikkat etmemiz gereken bir madde varmıdır?
Selamlar,
Satış yaptığımız ticaretlerde ödemeler konusunda daha titiz davranmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda eğer alım yapıyorsak termin süreleri hakkında belirli maddeler koyduruyoruz.
Satışta - ödemenin vade süresi, vade süresi dışına çıkılan süreçte döviz teklif olduğu için vade-kur farkı, uzayan süreçler olursa diye oluşabilecek zarara istinaden devletin sunduğu günlük faiz işletilmesi. Böylece aksi bir durum oluşursa, para hem değer kaybetmemiş oluyor hem de arada ki geçen süreci absorbe etmiş oluyorsunuz.
Alım da - termin sürelerinin karşı tarafın verdiği süreden fazlası veya bizim belirlediğimiz ve onaylanan tekliften fazlası olduğunda, genelde teklifte ki tutar üzerinden belirli bir miktar gecikme bedeli cezası uygulayıp ürün/hammadde veya aldığımız hizmet her ne ise ona göre teslim edilene kadar cezai tutarı toplayıp fatura edip zamanınızdan kaybınızı para ile karşılayabilirsiniz.
Kabaca hem alırken hem satarken ticaretin iki tarafında da para/zaman ikilemi şirketler için en önemli kavramlar.
Alırken zarar etmemek için karşı tarafın veya sizin belirlediğiniz teklifte ki termin süresini aşan durumlarda ceza,
Satarken zarar etmemek için vade süresine istinaden gecikecek durumlarda geciken sürenin maliyetini karşı taraflı olduğu için onlara yansıtma gibi düşünebilirsiniz.
Kaldı ki bunu yapay zeka yazılım ile nasıl birleştirirsiniz bilemem ama genel diyebileceklerim bu kadar.
Burada teklifin içerik özelliklerinde ki şartnameleri es geçtim. Her iş farklı olduğu için bizlere gelen tekliflerde örneğin x ürünü, y markası, 111 boyunda, 55 kalınlığında, 99 hatveli, bilmem şu özellikli, şu alaşımlı, şöyle yapılmış, böyle montajlanmış, şu sıcaklığa dayanaklı, şu eğimde, bu kadar kg/s taşımada gibi gibi spesifik özellikler belirtilir veya bunlara göre resmi teklifler istenir.
Yani işin tüm hatları detaylarına kadar bellidir. Sizlerde bu şekilde işin tam tanımını, detaylı şekilde yazdırın. Sözleşmede yazmayan her madde size eksi yazar ve karşı taraf belirtilmemiş ben bu şekilde istemiyorum derse cayma hakkına sahip olabilir.