Merhaba dostlar. Sabah saat 6.20 uçsğı ile Ankara’dan Rize’ye doğru yola çıkıp Gürcistan’a gittik. Yalın zamanda telefon alma, gir çık yapma planı olanlar için ufak bir özet geçmek istedim.
1-) Şahsi aracınız ile gitmeyin. Gürcistan’dan dönerken(dolmuş zaten %90 Türk dolu) abilerin muhabbetinden anladığım kadarıyla genelde Türk plakalı araçlara saçma(iddiaya göre) cezalar kesmekte, üzerine tax free sırasında bilerek o iadeyi vermemek için tek kişi çalışıp süreci yavaşlatmakta.
2-) Erkenden gitmekte fayda var. Biz sabah 7.45’te Artvin Rize havaalanına indik, oradan Havaş aracı ile hopaya geldik ve Hopa’dan da solmuş ile gümrüğe ulaştık. En kötü kısım ise bekleme. Herkes indirimli alışveriş için gelmiş oluyor, biz erken gitmiş olmamıza rağmen 30-45 dk bekledik giriş sırasında. Yani tam olarak Gürcistan’a girdiğimizde 11’e geliyordu saat.
3-) Havaş aracı bugün tarihiyle 105 tl idi, Hopa-Sarp arası tam 25, öğrenci 23 tl.
4-) Batum merkeze gidecekseniz 88 nolu dolmuşa bineceksiniz, kişi başı 2 lari.
5-) Lariyi Gürcistan’a geçmeden alın, Gürcistan içinde daha yüksek kurlar.
6-) Giriş esnasında bir belge dolduruyorsunuz, Gürcistan’dan çıkarken de o belge lazım oluyor. As soyad, tc falan yazıyor. Onu namusunuz gibi korumanız lazım. Çok ciddiyim bu konuda. Geri dönüşte Gürcistan kimlik kontrolünü geçtikten sonra o kağıdı düşürmüştüm ama sağ olsun polisimiz aldı ama geçene dek kalp krizi geçirdik annemle 10 kere.
7-) Sigaralar Gürcistan tarafındaki duty de daha uygun. Alkol Türkiye tarafında daha uygun, örneğin Jack Daniels Gürcü duty sinde 25 euro iken Türkiye tarafındakinde 22 euro.
8-) Türkiye tarafında çeşitler daha fazla. Parfümlerde Türkiye içi fiyatı ile 200-300 tl fark oluyor. Ben kendi kartımı kaybettiğim için annem aldı bana… Sİgara olarak Marlboro Gold 1 karton 4 euro diye hatırlıyorum. Yani parlament falan 1 karton yine buradan 200-300 tl ucuza geliyordu yanlış hatırlamıyorsam ama kartonu 4 euro olan sigaralar da var. Votka 5 euroydu.
9-) Fiş istemeyi unutmayın Gürcistan tarafındakiler bir tık umursamaz siz isteyin fişinizi almadan kasadan ayrılmayın.
10-) 88 nolu dolmuş sizi merkezdeki karfura götürür orada hamburger de var(dana eti) donat vs satan yer de var adı Wendy’s. Orada bugün 5 tanesi 3 lari olan bir kurabiye var içi karamelli ve fındık var kesinlikle deneyin.
11-) Bahsettiğim yerde Müsliman arkadaşlara vejeteryan harici pizza yememelerini belirtmem gerekir, sucuklu olan domuz etinden kasiyere sordum özellikle.
12-) Tax free alacaksanız çok sabırlı olmanız lazım ya da gece gitmeniz lazım daha boş olur. Öbür türlü cidden çok yoğun, hatta öğleden sonraya giriş dahi yapmayın aşırı sıcak o giriş yeri.
13-) Gürcistan gümrük görevlileri bir tık sert, genelde sesleri yüksek ikili tartışmaya kesinlikle girmeyin çok cinsler.
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar, okuyan okumayan herkese teşekkürler