Hocam merhabalar, öncelikle finansal okur yazarlık konusunda kendinizi geliştirme isteğinizi takdir ediyorum. Ülke genelinde yapılan sınavlardaki matematik net sayısını gözetirseniz ülkedeki halkın %95-96sı finansal olarak kendini yönetemeyecek durumdadır. Bu açıdan sürekli enflasyon ile fakirleştirilen kur şokları ile parası eritilen bu coğrafya insanının mutlaka finansal olarak gelişmesi gerekmektedir.
Bunun için öncelikle borsa kitapları, finans kitapları okuyarak başlayabilirsiniz. Naçizane tavsiyem döviz, eurobond, Türk, yabancı borsalar, mevduat faizi, emtia alımı, fon alımı gibi şeyleri bir araştırın. Birikimlerinizi yatırım araçlarına bölerek yatırıma çevirirseniz, uzun vadede kaybetme ihtimaliniz yok.
Bu yatırım araçları denkleminde stabil piyasada dolar bazında ayda %2 civarında bile getiri sağlayabilirseniz uzun vade için çok ciddi gelirler elde edebilirsiniz. Altını çizmek istiyorum, paranızı dolar bazında değerlendirirseniz ne durumda olduğunuzu daha net görebilirsiniz. Tabi ki dolarında bir enflasyonu var ancak ne olduğu ne kadar basıldığı ve enflasyonu ne olduğu belli olmayan TL üzerinden parayı değerlendirmek sizi çok yanıltabilir ve mevduat faizi aldım paramı korudum sanarken paranızın yarısı siz hissetmeden eriyip gidebilir.
Bugün ki şartlarda paranız 5.000 Dolar yapıyor diyelim. Paranızı benim belirttiğim yatırım araçlarını araştırarak öğrenerek yatırıma çevirip doğru zamanı bekleyerek bir sene içerisinde bu paraya %15-20 civarında dolar getirisi ile paranızı 6.000 dolar yapabilirsiniz. O sırada kur ne olursa olsun siz paranızı arttırmış, dolar enflasyonundan fazla kazanmış olursunuz. Bu süreçte günlük yaşantınızdan tasarruf ederek bu söylediğim birikim miktarınızı bileşik getirinin gücüyle 15-20 bin dolar seviyesine sonra 50 bin sonra 100 bin dolar seviyesine çıkarabilirseniz, göreceksiniz ki bazı günler oturduğunuz yerden bir günde 2-3 bin dolar kazanır hale geleceksiniz.
Size borsada ya da kriptoda veyahut herhangi bir yatırım enstrümanında al-sat yapın demiyorum. Bu yatırım araçlarını öğrenin, okuyun, araştırın. Birikimlerinizi uzun vadede doğru pozisyonlarda olarak çok büyük arttırma ihtimaliniz olur.
Söylediklerim dışarıdan zor gibi görünebilir ama kendinizi bu yönlerden geliştirmediğiniz sürece aylık 100 bin TLde kazansanız 5-10 sene de bir bu tarz enflasyonist ortamlar yaratılarak paranız cebinizden çalınır ve kazandığınız paranın, birikimin çalındığını bile anlayamazsınız. İyi çalışmalar dilerim