Arkadaşlar s.a iki büyük depreme de Elbistanda yani 2. depremin merkez üssünde yakalandım. İlk deprem de gece evde uyurken yakalandım. Bina sallanırken bir yeri bir gökyüzünü görüyordum pencereden. O şekilde bir yer eğimi olmuştu. Sonra dışarda sabahladık ve öğlen saatinde ikinci depreme bir kafede otururken yakalandım. Tam kafeden çıktığım an bina yıkıldı. Yani kıl payı kurtulduk.
Şimdi olaylar bu ikinci depremden sonra başlıyor. İnanılmaz bir dezenformasyon var. Daha doğrusu inanılmaz derecede yalanlar yayılıyor. Bu konu beni rahatsız ettiği için en azından burada sizlere gördüklerimi ve gerçekleri anlatayım.
DEVLET VAR MIYDI YOK MUYDU?
Beni en çok rahatsız eden konulardan biri bu. Arkadaşlar ilk deprem Pazarcık merkez üssü. Bu depremde Elbistanda yıkım olmadı ama K.Maraş merkezde çok büyük yıkım oldu. Elbistandaki tüm iş makinaları yardım için K.Maraşa gitti. Arasında 130 km mesafe var. Tüm iş makinaları gittikten sonra Elbistanda deprem oldu. Yani ilk gün tüm ekipler Maraşa gitti. Sabah olmadan çalışmalar başladı. Yani ilk gün maraşta devlet yoktu paylaşımları tamamiyle yalan. İlk günün öğlen saatlerinde bulunduğumuz ilçede yani Elbistanda 7.6lık bir deprem oldu. Tüm iş makinaları da belediyenin olsun santrallerin olsun hepsi maraşa gittiği için öyle kaldık.
Elektrik olmadığı için ve baz istasyonları dahil yıkıldığı için iletişim kopukluğu da yaşandı. Fakat akşam 8 gibi yıkılan belediye tarafına gittim. Telefonu sarj edebilirsem tanıdıklara ulaşmaya çalışacaktım. Gerçekten evimden 10dakikalık yürüme mesafesinde olan belediyeye 1 saatte zor gittim. Çünkü binalar yıkılmış yollar hep kapanmıştı. Ulaştığımda ise afad, kızılay ve askerler herkes orada koordinasyon merkezi kurmuşlar bir yandan oraya gelene yardım ediyorlar bir yandan karayollarına bağlı ekipler ve askerlerle enkazlara koşuyorlardı. Yani ilk gün 3-4 saat içinde devlet bölgede heryere müdahale etti. Bunun aksini iddia eden yalan söylüyordur. Ben kendi gözümle gördüm. Ama nedendir bilmiyorum ısrarla depremzedelere 3 gün size kimse yardım etmedi diyorlar. Bu yalanı kim attı milleti buna nasıl inandırdı anlamak mümkün değil.
ÇADIR YOKTU?
Diğer bir yalan ise çadır olmayışı. Depremin büyüklüğü ilk gün tüm ana yolları patlattığı için araçlar Elbistana giriş yapamadı. Bu sorun 1 günde halledildi. İkinci gün elbistana belkide binlerce tır geldi ve 2 büyük mesire alanımız dahil mahallelere çadırlar dağıtılıp kuruldu. Köylere ise askerler helikopterlerle gidip çadır ve gıda malzemesi verdi. Yani çadır yoktu diyenler de yalan söylüyor.
YARDIM MALZEMELERİ
3. Gün ise organize sanayideki tüm fabrikalar ve depolar valilerin emriyle eşya deposuna ve yemekhaneye çevrildi. Burada pişen yemekler ve kıyafetler malzemeler vs sabah öğlen ve akşam tün ilçeye dağıtıldı.
Tüm bunlar olurken ilçede çok büyük bir kaos hakimdi. Yağmacılar polisle bile çatıştı o derece. Enkazlardan insan çıkartmak çok zor. Benim arkadaşım enkazda kaldı. İlk günün akşamı ilk müdahale yapıldı ama taaa 3. Gün ancak çıkartılabildi. Çok şükür durumu iyi şu an.
354 adet bina yani yaklaşık 4 bin ev 1 dakika içinde yıkıldı. 2 bin küsür bina ağır hasar aldı. Buna rağmen anında müdahale yapıldı. Maalesef 1024 kişi hayatını kaybetti enkazlardan sağ çıkartılan sayısı ise 2 bin küsür.
Yemin ederim Elbistanın üstünde envai çeşit helikopter iha siha savaş uçağı ne ararsanız vardı. Şu an tokiler yapılıyor oldukça lüks ve inanması zor ama gerçekten bitmek üzere. Şu an yaklaşık 8 bin kişi konteyner kentlerde yaşıyor. Tüm ihtiyaçları karşılanıyor ve bu insanlar tokilere yerleşecek. Temmuz ayında da tüm ağır hasarlıların yıkımı bitince şehirde tekrar imar çıkacak ve yeniden kurulacağız.
Tvlere, yutub kanallarına sosyal medyalara çıkıp kimse bize bakmadı diyenlere inanmayın. Hepsi dezenformasyon ürünü. Sana kimse bakmadıysa enkazda kaldıysan nasıl tvye çıkıyorsun? Bana da inanmayabilirsiniz o zaman gelin depremin merkez üssü Elbistana kendiniz sorun ve görün. Ama birilerinden dinleyip amacı olmayan şeylere inanmayın.
Şu an halen sosyal marketlerde vatandaşlar ihtiyaçlarını ücretsiz karşıllıyor. O kadar çok yardım malzemesi var ki bitmiyor. Devlet sürekli stok tazeliyor. Heryer ücretsiz wifi internetlerle dolu. Yemek bedava giyim bedava ulaşım bedava kalacak yer bedava yani daha niye bu olayları çarpıtıp yalan söylerler anlamış değilim.
Öyle içimden geldi yazmak istedim. Herkese iyi forumlar. Burayla alakalı acaba orada şöyle birşey gerçekten oldu mu? diye aklınıza takılan bir soru varsa onları da bilgim dahilindeyse cevaplarım.
dostum ben de elbistandayım devlet tamamen yoktu diyemem ama gereken şeylerin bir çoğu yoktu. Ülke olarak doğal afetlere çokta hazırlıklı değiliz. Devlet neden yoktu yerine Devlet neden doğal afetlere karşı güçlü tedbirle ve yeterli ekipler oluşturmuyor bu soruyu sormak gerekiyor. Ayrıca Devlet millet olarak vardı (Yönetim olarak yoktu) !