Sonra "ev sahibi, evini yaktı" haberlerini okuyoruz. Örneğiniz hoş değil, sonuçları da hoş olmuyor maalesef. Ev sahiplerine bakış açıları hiç hoş değil memlekette sebebi kiracılar değil tabii ama neyse çok tartışmaya açık bir konu.
Evini satar, parasını alır. Yeni sahibi uğraşır bu arada kiracıyla. O da kiracı ek masraf çıkarmazsa mevcut kirayı alır ve ev boşalınca yerleşir veya tekrar kendi kiracısına verir. Millet enayi mi ev alıyor arkadaş. Ev alayım kiracının olsun hahaha
Ortada ekonomik olarak bir problem var zaten bunun sorumlusu ne ev sahibi ne de kiracı. Ev sahipleri ile kiracılar bir şekilde uzlaşarak zaten anlaşıyorlar günümüzde %25 sınırı aç gözlü ev sahiplerine karşı göz dağı olsun diye geldi diye düşünüyorum. Ev sahipleri bazen çok gaflete düşerek piyasa araştırması yapıyor ama yanlış yapıyor. 6 ay önce sıfır 100 m2, kapalı otoparklı, asansörlü bir daireyi 8500 TL'ye arkadaşıma kiraladık O zamanlar ise 8500 TL çok deniliyordu. Bizim ev sahibi de şimdi bakıyor piyasa 10k civarlarında bende kirayı 8k yapayım diyor. İyi güzel ama unuttuğu bir şey var. Binası 16 yaşında, 1.derece deprem riski taşıyan bölgede, giriş kat ve 50 m2 ölçüme sahip. Sorun da burada çıkıyor. Matematik bilmeyen ev sahipleri piyasayı kolayına geldiği gibi hesaplıyor. Bizim başka bir ilçede kiracımız da var kendisi bize %25 sınırı varken %40 zam talebi ile geliyor bizde kabul ediyoruz. Karşılıklı anlayış ve uzlaşma çok önemli. Keza ben ev sahibime %80'in üzerinde bir zam teklifi ile gidiyorum kendisi bununla tatmin olmayarak ve matematiği kenara bırakıp piyasayı yorumlamaya çalışıyor.
Herkesin parası pul oldu da asgari ücretle çalışan kiracının parası pul olmadı mı? Elinize vicdanınıza koyun öyle kararlar verin. 5 yıl zarar edin evinizden ne olacak? eviniz bir yere gitmiyor ya 5 yıl sonra para kazanırsınız. Kredi ile aldığınız 100.000 TL'lik evlerin taksitini hala 500 - 1000 TL olarak ödüyorsunuz tabi. Evinizin değeri milyonlar olunca kar ettiğinizi düşünmüyorsunuz ama iş kiracıya gelince zararlar konuşuluyor. Bırakın bu işleri arkadaşlar para ev kirası ile kazanılmaz, faize atın daha garanti gelir elde edersiniz.