Elazığlı168 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Daha önce de özelden belirttiğim gibi mysql 8’de yapılan motor değişiklikleri nedeniyle bazı sorgu tipleriyle uyumsuzluk var, bu da normalde sorunsuz çalışan veritabanlarının mysql 8’de yüksek cpu kullanımı yapmasına ve veritabanının yavaş çalışmasına neden oluyor. Sunucu taraflı herhangi bir ayar ile bu sorunu düzeltemezsiniz. Yapılacak olan şey sunucuyu formatlayıp cpanel kurmadan önce cpanel.config dosyasına mysql version olarak mariadb 10.5 tanımlamak ardından cpanel kurulumu yapmaktır böylece default veritabanı sunucusu mysql 8 yerine mariadb 10.5 gelecektir.

Almalinux 8 / Rockylinux 8 kullanacak arkadaşlara duyurulur. Sunucuda çalışacak sitelerin yazılımları birbirinden farklıysa ve eski sorgu tiplerini çalıştıran scriptleriniz varsa kesinlikle mysql 8 kulanmayın. Son sürüm wordpress bile olsa kullandığınız bir eklentideki sorgu bile uyumsuzluğu ortaya çıkartıp başınızı ağrıtabilir.

Ayrıca mevcutta mysql 5.7 kullanıp dur şunu 8’e güncelleyeyim hatasına da düşmeyin. Sırf bu işlemden sonra sql işlemleri kağnıya dönen ve formatlamak zorunda kaldığımız onlarca sunucu oldu. Aman dikkat.

Mysql 8 büyük oranda php 7.4 ve 8 ile yazılmış eski tip sorgular barındırmayan güncel scriptlerle uyumlu bir veritabanı sunucusudur. Yazılımlarınızdan emin değilseniz mysql 8 kullanmayın.
geçiş için eski sunucuyu 5.7den 8 e yükselttim sağlıklı çalışmamıştı,
zaten kurdugum sunucuya 1 günlük eski yedeklerden dönmüştüm hiç bir işlem olmadan,

yüzde 90 u wordpress siteler 1 laravel ile yazılan site var sadece eski sunucumu buna istinaden optimize etmiştiniz,
yoğunluğunuz olduğu için sunucuyu tekrar kurup otomatik üstünde mysql 8 ile gelmişti,

eski sunucudaki yükseltme sonucu veritabanı sunucusu çöktü vaktim olmadığı için mariadb üstüne kuramamıştım.