Merhaba,
Bu durumun böyle olmasının tek sorumlusu devlet ve hükümettir.
Devlet Kısmı
Devlet memuru dokunulmaz mantığı var öncelikle bunun kaldırılması gerekiyor. Memur çalışmıyor ve hakkında onlarca suçlama var ve o hala iş garantisi olduğundan çok büyük suç işlemedikçe işlerine devam ediyor. Bence her devlet memurun bir kotası olması lazım devamsızlık, şikayet vs vs bu geliştirebilir.
Öğretmende olsa askerde olsa doktorda olsa emekliliği doldurunca o kişi emekli olma şartı getirilecek. Mesela benim eniştem devlet işçisi şuan emekli olabiliyor ama emekli olmuyor ve yaptığı tek şey sabah git akşam gel. İnanın günde 1 saat çalışmaz ve şuan ortalama 17 bin tl alıyor oda mesai olmaz ise. Bu tip ülkede en az 300 bin kişi olduğunu düşünüyorum. Emeklilik yasası getirilse devlet kadroları yaş ortalaması düşmeye ve gençler daha çok iş bulmaya başlar.
Hükümet kısmı ise,
Ekonomide yaratılan ekonomik kriz ile birlikte devlet memuru alımı yaparak işsizliği azaltma yoluna gitti ve sonuç aşağıdaki gibidir.
Alıntı
2003 yılında Türkiyede kamuda çalışan kişi sayısı 2 milyon 187 bin 599du. 2021 yılı sonu itibariyle kamuda istihdam edilenlerin sayısı 4 milyon 877 bin 270ya çıkmış durumda.
Nüfus artış oranı ile memur artış oranı aynı şekilde ilerlemiyor. Keza topril vs vs bunları diler getirmiyorum bile.
Diğer bir örnek ise,
Ülkede resmi rakamlara göre 150 bin öğretmen açığı var ve biz gidiyoruz bekçi alıyoruz tapuya temizlikçi alıyoruz bir kişiye 1 maaş yetmiyor 4 5 maaş birden bağlıyoruz.
Sonuç olarak,
Emekliliği gelenleri emekli yapsak, iş garantisini esnetsek ve doğru kadroya doğru kişi ataması yapsak bu sorunların hiç birisi olmaz.