Hocam 1 aydır Almanya konusunu tecrübe etmek için gittim. Gerçekten hiç bir şey buradan görüldüğü gibi değil. Kaçak çalışma olayı sadece türklerin yanında olur. Ben nerde türk varsa yolumu değiştirip hep kaçtım. Nerde gürültü, taşkınlık, kavga, fazladan para alma, yaya geçidinde beklememe, pazar günleri insanlar dinlenirken son ses müzikler vs. hepsi bizim milletimiz maalesef. Acayip sayıda evsiz insan yoğunluğu var, bi dışarı çıkıyoruz, en az 10 kişi para istemek için yanaşıyor. Ama burası kadar güvensiz değil, evsizlere “danke” diyorsun, hemen gidiyor. Bi yerde bişey içiyosun, hemen yaşlılar veya evsizler yanaşıp “şişe boşsa alabilir miyim” yapıyor. Çünkü gerçekten geçinebildiklerine ben inanmıyorum. Şartlar Türkiye’den kat kat iyi eyvallah, ama gerçekten üzerine ciddi düşünmek gerekiyor. Ben tercihimi şimdilik buradan yana kullanıyorum. Maaşlar vasıfsız bi işçi tarafında 1800-2200 civarlarında ve ev kiraları 800-1200 euro. Geri kalanla da ancak geçinilebilir. İyi bi yerde 2 kişi yemek yemek 70-80 euro, dönercilerde döner 8 euro, çiğköfte dürüm 6-7 euro civarı. Markete gittiğinde mükemmel alım gücünü hissediyorsun. 50-60 euro harcayarak 2 poşet doldurabiliyorduk. Ama sanki o röportajlarda gördüğüm insanların bazılarını haklı buldum. Tabi 2 kişi çalışırsanız, şartlar çok değişir Burda almancı tribine giren gurbetçiler, aylık 200-300 euro kenara atarak burda güzel bi tatil yapabiliyor. Demem o ki; böyle bi karar vermeden önce gidip analiz yapmak gerekiyor. Ben gördüklerim karşısında çok şaşırdım, çünkü beklentim çok çok yüksekti. Ama sordum bizi kıskanmıyolar, o kadar vahim bi durumda değiller