Hocam on beş gün kadar zorlanırsınız. Belirttiğiniz gibi baş ağrısı yapabilir. Bu süreye katlanırsanız azaltırsınız bence.
Olay beyinde bitiyor bildiğim kadarıyla.
Çay kahvesiz yaşanabiliyor, biliyorum.
Çayı kahveyi bardakları zor erişilebilir bir yere koyun, hazırlaması da zor olsun.
Bir nebze yardımcı olacaktır.
Hocam işte onu yapamıyorum
Hocam bir bağımlılığı bırakmak, hiç bir zaman tatlı tatlı ve sırt sıvazlayarak olmaz. Böyle bir beklentiniz var ise unutun. Hani size burada 1 cümle söylenecek ve hayatınız bir anda değişecek gibi birşey beklemeyin. Bu bağımlılık isterseniz uy.şt.rucu ya da oyun oynamak olsun hiç farketmez. Bu gerçekle yüzleşmelisiniz öncelikle. Bağımlılığı bırakmak genel itibariyle sert bir süreçtir. Büyük irade ister. Sizin dirayetinize ve dayanıklılığınıza göre bu geçişin etkisi sert ya da yumuşak olur. Ancak bu iradeyi ortaya koyabildiğiniz an, yeni bir siz doğmaya başlarsınız. Diğer sosyal işlerinizi dahi pozitif etkiler.
Kahveye bağımlılığın sebebini düşünmek gerek;
1. Eğer işinizi yaparken yan tarafta yudumlayacağınız şey size zevk veriyorsa, o yudumlayacağınız şeyi su ile takas etmeye çalışabilirsiniz.
2. Ödül yöntemine girebilirsiniz, yani şu şu şu olayları yaptıktan sonra 1 bardak kahve içeceğim diyebilirsiniz. Bu da o işi yaptıktan sonra kahveyi içmenizi tetikleyeceği için, kahve içmenizi sınırlar.
3. Hemen bırakmayın, çok yoksunluk çekersiniz. Kahveye gün içerisinde başlama ve bitiriş saatlerinizi daraltabilirsiniz.
Örneğin sabah kalktınız. Normalde 10'da içiyorsanız ilk kahvenizi, ''12'den önce kahve yok!'' kuralı getirebilirsiniz. Aynı şekilde gece 12de de kahve içiyorsanız, ''23:00'den sonra kahve yok!'' kuralı getirebilirsiniz. Bu, gün içerisindeki total rakamı azaltacaktır.
4. Kahve, 10-15 bardak seviyelerine çıktıysa, kesinlikle hayatınızdaki bir şeyin boşluğunu doldurduğu için bu rakamlara çıkmıştır. Örneğin, yalnızlık, endişe, keyifsizlik, güvensizlik, hayal kırıklıkları gibi... Bu duygunun ne olduğunu bulmaya çalışın. Bu sayede farklı teknikler geliştirebiliriz. ''Kahve benim hangi sorunumun boşluğunu doldurdu'' sorusunu sorun. Genellikle yalnız olmayı sevenlerde inanılmaz bir kahve/çay ile samimi bir yoldaşlık vardır. Bu bir gerçektir.
5. Kahvenin bağımlılık etkisi duygusal olduğu kadar biraz da teknik sebeplerden kaynaklanır. Herkesin bildiği gibi kafein diye bir gerçek var. Kafeinsiz kahveyi hayatınıza sokmanız size çok iyi gelecektir.
6. Bir bardağı bitiriş süresini uzatabilirsiniz. Örneğin normalde 1 bardağı 10 dakikada içiyorsanız, irade kullanmaya o bardağı 15-20 dakikada bitirerek başlayabilirsiniz.
Detaylandırırsak; 13:00'de kahvenizi aldınız. 14:00'e kadar kahveniz bitecek diyelim. 15:00'de bitirmeye çalışın. Yudum alacağınız varken, o yudumu bazen almayın. ''1 yudum kahve için'' diyerek kahve yudumunu aldınız diyelim, ikinci yudumda ''1 yudum da iradem için'' diyerek o yudumu almaktan vazgeçin. Bu sayede her iradenizi kullandığınızda minik dopaminler salgılayıp çok daha iradeli olmaya başlayabilirsiniz kahveye karşı.
7. Belki de en önemli maddeye geldik; size stres veren ne varsa, hayatınızda olmayı haketmiyor. Eğer kahve, sizin için zevk boyutundan çıkıp size düşünsel bir eziyet verme boyutuna gelmiş ise, artık cezalandırılmayı hakediyor. Ona gereken cezayı verin ve size stres vermeyip keyif verecek rakamlara düşürmekten çekinmeyin. Şu noktada sizin için kahve içmek kendinize bir ödül değil, bir ceza olmuş oluyor. Çünkü kafaya takıyorsunuz. Kendinize iyilik yapıp, kahveyi cezalandırmaya gidebilirsiniz mental olarak. Her gün 1 bardak azaltıp (ki bu kahve sürelerinin arasını açarak olur) size tekrardan zevk verecek rakamı bulabilirsiniz.
Aklıma gelenler şuanda bunlar, başka bir öneri gelirse güncellerim.
Allah yardımcınız olsun...
Bütün maddeler süper hocam çok iyi bir öneride bulundunuz deneyeceğim . Sebeblerini biliyorum 4. maddeden geçiyor olabilir yalnızlık falan değil ama aksama kadar evde pc basında olunca en büyük sorunum bu galiba teşekkkürler
İçtiğiniz kahvenin türünü bilmiyorum ama baş ağrısına sebep olan Kafein maddesi olduğu için Kafeinsiz (Decaf) kahve satın alabilirsiniz. Tat olarak hiçbir farkları yok. Tabi bir tür bağımlılık geliştiği için başlarda yine yoksunluk çekebilirsiniz. Bu yüzden mesela 5 bardak kafeinli 5 bardak kafeinsiz ile başlayıp kafeinli olanın sayısını gün gün azaltabilirsiniz.
Birkaç hafta sonra günde 1-2 normal sağlıklı şekilde tüketmeye de dönmeye çalışın. Kafeinsiz olsa da bir şeyi aşırı tüketmek size yine zarar verebilir. Baktınız hiç yapamıyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız. Yaşadığınız sorun sağlığınızı bozabilecek nitelikte.
Türü Nescafe Gold bunları deneyeceğimiz. mutlaka