29 aylık oğlum var. Yaklaşık 8-9 aydır konuşuyor. Her çocuk farklı, her çocuğun gelişimi ve çevre koşulları farklı. Deneyimli gördüğünüz anneniz dese bile X aya gelince konuşur gibi cümleleri dikkate alıp ne kendinizi ne de çocuğu strese sokmayın.
Konuyla ilgili notlarım ve bizden bazı örnekler:
- Evde TV yok, 2 yaşına kadar akrabalarla yapılan görüntülü görüşmeler dışında ekrana maruz kalmadı.
- 2 yaşından sonra günde 1 saati aşmayacak şekilde çizgi film izledi. Garip gelecek ama çizgi film dışında Bizimkiler izliyoruz birlikte. Çünkü oradaki tüm oyuncular tiyatro kökenli ve sürekli benzer günlük konuşma diyalogları geçiyor. Merhaba efendim, günaydın efendim, bugün nasılsınız vb.

- Şu anda konuşmaya tam başlamamış olabilir ama dili zengin kullanmanıza gerek yok anlamına gelmez. Bir otobüs gördünüz diyelim, a otobüs demeyin. A orada beyaz ve uzun bir otobüs var deyin. Konuşmaya başladığında dili zengin kullansın ki düşünce ve ifade dünyası zengin olsun. Daha doğrusu tam tersi.
- Bizimki konuşuyor ama zamirler tam oturmadı mesela.

Kendisi hakkında konuşurken "sen" diyor çünkü biz ona hep sen dedik doğal olarak ve öyle alıştı. Araştırdım ve bunun normal olduğunu, zamanla düzeleceğini gördük. Hiç sorun değil.
- Yemek yerken kesinlikle çizgi film vb şey izlemesin. Hatta yemek yerken sadece menüsündekini yesin, başka bir şey isterse vermeyin. Bu öğünde bu var yemek istemiyorsan kalkabilirsin sonraki öğünde yersin deyin. Neden? Bir öğünde menü dışındakini isterse ve erişebilirse artık yemek seçmeye başlar ve yemek beğendirme konusunda zorluk yaşarsınız.
- Zorla hiçbir şeyi yemesin, yemeye zorlanmasın. Neden? Yemek yemeyi karnını doyurmak için yapmalı, bir başkası istiyor diye yemek yememeli, bir başkasını memnun etmek için yemek yemek bile olsa istemediği bir şeyi yapmaya alışmamalı.
Başka konulara da girdim ama sizin yemekte çizgi film izliyor demeniz sonrasında bunları da ekleyeyim dedim. 3-4 yaşına gelip de konuşamazsa o zaman bir uzmanla görüşün derim. İnternetten ya da sosyal medyadan bilgi almak isterseniz uzmanlar tarafından sunulan bilgileri alın. Mesela pozitif disiplin mi pozitif ebeveynlik gibi hesaplar var kesinlikle dikkate almayın. Bunlar birkaç haftalık online eğitim sertifika programları sonrasında alınan sözde yetkinlikler ama dikkate alınacak seviyede değil.
Ona mutlu ve deneyim yaşayarak öğrenebileceği bir ortam sunun, sevginizi hissettirin ve one endişeyle bakmayın. Gerisi gelir.