Herkese Merhabalar,
Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Bu sebeple kendimi geliştirmek istiyorum. Bölüme başlamadan önce saf php biliyordum ancak mesleki hayatımda yeterli olmayacaktır. Ayrıca kendim için geliştirmek istediğim birkaç proje var. Ancak bir konuda kafam karıştı sizden fikrinizi istiyorum. Özellikle bu sektörde çalışan hocalarım yardımcı olurlarsa çok mutlu olurum.
Aklımda olan 2 tane FW var. codeigniter ve Laravel her ikisinin kendisine göre artı ve eksi yanları var.
Codeigniter
+ Kurulumu kolay ve paylaşımlı hostinglerde çalışıyor özellikle kendim için geliştireceğim projeler için rahatça paylaşımlı hosting kullanabileceğim.
-Araştırmamı yanlış yapmadıysam Mesleki hayatım için daha çok Laravel tercih ediliyor.
Laravel
+ Üstte de yazdığım gibi mesleki hayatım için önemli olduğunu düşünüyorum.
- Galiba "root" yetkisi gibi bir yetkiye ihtiyaç duyduğu için paylaşımlı hostinglerde kullanılamıyor bu yüzden kendi projelerimi (bütçe yüzünden) gerçekleştiremeyebilirim.
NOT1: Her ikisi diyecek olan hocalarım olabilir. Şu anda Python ile de uğraştığım için ikisine vakit ayırmam çok zor.
NOT2: Bunu özür dileyerek söylüyorum. Ama lütfen parti tutar gibi sırf sevdiğiniz için FW önerisi yapmayın.
Şimdiden tüm cevaplarınız için teşekkürler.
Codeigniter küçük ve orta ölçekli, Laravel orta ve büyük ölçekli projeler içindir. Ancak genellikle küçük projelerde laravelle yapılır çünkü alt yapısı oldukça sağlam ve performanslı.
Laraveli paylaşımlı hostinglere kurabilirsiniz ancak bu konu biraz da hangi ek paketleri kullandığınıza ve hangi laravel sürümünü kullandığınıza göre değişir.
Buna ek olarak 20 30tl ye laravel uyumlu hosting satan firmalar var. Bkz.
@Cenuta;
Şahsi fikrim;
Laravel'de kod yazmak bana daha güvenli ve sağlıklı geliyor. Tabi ki ikisi de php framework ancak codeigniter bana göre salt php den hallice bir framework.
İş hayatında da şunu belirtmeliyim ki şu ana kadar hatırladığım kadarıyla yalnızca 1 kez codeigniter isteyen müşterim oldu. Gerisi hep laravel.
Umarım yardımcı olabilmişimdir