UPDATE: Mükellef ile görüştüm şuan için, en azından telefonun bir ucunda gerçek kişiler ile türkçe derdimi anlatarak bazı sorulara cevap bulmaya çalıştım.
Neden yurtdışı şirket: ETSY - AMAZON - ADSENSE iş kollarım var.
1- Amerikada şirket açmayı önermiyorlar, vergisel durumların karışık olduğunu belirttiler.
2- İngiltere şirket açmayı önerdiler. Sanırım yıl sonunda 1 defa gelir vergisi ödüyoruz. 3.kısma geçmeden ara not veriyorum:
Açıklama: Yukarıda bahsettik zaten, bizim gibi internet girişimcilerinin diğer pazaryeri satıcılarından farkı her koldan para kazanma imkanı olması. Tek bir noktadan para kazanmak yerine işler ilerledikçe birden fazla para kazanma kapısı açılıyor. Şahsen bende deli gibi şirket açalım vergi verelim demiyorum. Ama kardeşim para kazanıyorsak öyle yada böyle dünya düzeni bu vergi vericez. Bu nedenle, helede bizim gibi US-EU vatandaşı olmayan dünya vatandaşları için online şirket açıp paramızı alabiliyor olmak çok önemli. Açacağımız şirketinde bizi her türlü durumdan koruması gerekiyor ve işlerimizi çözmesi gerekiyor.
Yarım yamalak internet üzerinden şirket kurma bilgileri şu yaşımda artık işe yaramıyor. Daha önce ne olursa olsun paramızı bi şekilde alalım modunda takılıyorduk. Yaş oturunca ve artık tek uğraşın internetten para kazanma olunca. O gelecek paranın garanti sana gelebiliyor olması lazım. (TR şirketi kapatıp yurtdışı şirketine beni teşvik eden ilk şey 4-5 senelik payoneerin tık diye kapatılması, ikinci şey paypal, üçüncü yarın bir gün satış işine girince stripe olacak liste uzar gider.) Bu yüzden bu konu forumda çoğu arkadaşı ilgilendirmiyor olabilir. Aylık geliriniz internet ortamında min 1.5k dolar ve üstü gibi bir rakamsa ufaktan borca harca giriyorsunuz. Biraz daha kazanınca; Araba almak, ev almak, yatırım yapmak, evlilik gibi düşünceler hakim oluyor.
Kısaca o kazandığınız paranın size SORUNSUZ GELEBİLİYOR olması lazım.
Madde 3- Estonyayı sordum. Bildiğiniz gibi e-oturum alıp şirket açma süreçlerini hızlandırabiliyorsunuz. Benim mantığım Amerika-İngiltere vizesindense şirketi açtıktan sonra turist olarak giderim Estonyaya fiziksel bir bank account açarım arkama yaslanır ödeme almaya bakarım. Fakat bana söylenen Estonyaya schengen almaktansa İngiltere vizesi kovalarsın yönünde oldu. Vize almanın zor olduğunu zaten biliyoruz fakat Schengeni şuan almak epey zormuş. Ekstra olarak TR'ye para taşımak için her çekişinizde yanlış olmasın %20 yada %30 vergi ödememiz gerekiyormuş. Fiziksel olarak Estonya'da bulunursanız bir problem yokmuş. Her ay Estonya'ya gidemeyeceğimize göre bu da elendi sanki.
Sonuç olarak yukarıdaki 3 ülkede şuan işime yaramıyor, ama hala Estonyaya turist olarak gidebilirim diye düşünüyorum. VFS global ilgileniyor vize ile. En son baktığımda Ankara'da çok yakın tarihli 3-5 gün sonrasına randevu alabiliyorsunuz. İstanbulda hiç bi türlü yok. Sistemden ara ara bakmaya devam edicem.
Diğer bir fikir: Bosna-Sırbistan-Karadağ gibi ülkelerin musahasebe, vergi durumları kontrol edip. Oralardan edinilen Banka hesaplarını global sistemlere entegre edebiliyormuyuz bunu araştırmak lazım. Amerika bulunan bir şirketten ödeme almak istediğimizde Bosna Bank Account'a ödeme yapabiliyorlar mı? Yoksa Wise,Payoneer to Bosna şirket accounta mı ödeme almak lazım. (Valla sıkıldım şu iki şirketten)
DİP NOT: Bu arada Gumroad gibi sistemlerde TR'ye açık değil. Hani pdf yaptınız kitleniz ile paylaştınız 1-2 dolar ödeme alacaksınız maalesef o sistemde müsait değil. En amiyane örnekle sitenize banner olarak, free & ucuza PDF e-book koydunuz bunun parasını en temiz gumroad ile alırsınız. Fakat again say good bye, o da TR'de çalışmıyor.