Bu cevap, konu sahibi tarafından kabul edilebilir bir cevap olarak işaretlendi.
Arkadaşlar merhaba.
Yarın bir eve bakmaya gideceğim. Avcılarda metrobüse yakın. 2+1 arakat bir daire, 800'e bitiririm diye düşünüyorum.
Evi görmeye gidince neye dikkat etmeliyim özellikle bilgisi olan var mı?
Teşekkürler.
- Yakın zamanda deprem dayanıklılık durumu ile ilgili bir gelişme olmuş olabilir. Binanın sağlamlık durumuna bakın belediyeden de bu durumu sordurabilirsiniz.
- İskan durumuna bakın Kat mülkiyeti mi? Kat irtifakı mı?
- Hisseli satış mı olacak tek tapu mu?
- O bölgenin piyasasını bilmiyorum ama fiyat çok uygun geldi bu sebepten evin üzerinde fiyat düşürücü etkenler olabilir mesela ipotek olabilir önce ipotek borcu kapatılıp sonra devretmek isteyebilirler vs gibi. İpotek ve haciz kaydını sorun.
- Rubutet, su kaçağı gibi durumlar açısından duvarları nemlenmeyi kontrol edin.
- Bina mantolamasını sorun.
- Evin cephesi önemlidir buna dikkat edin. Genel kanıyla sıralamak gerekirse 1-Güney doğu cephe / 2- Güney batı cephe / 3-Kuzey Doğu / 4-Kuzey batı
- Size masraf çıkartacak kalemleri dikkatli inceleyin. Sonuçta ev alıyorsunuz birkaç masraftan bişey olmaz ancak çok olması durumunda tek tek maliyet hesaplaması yapın. Örneğin çelik kapı, iç oda kapıları, pvcler, parkeler, banyo seramikler, duşakabin, kombi sağlamlığını gözden geçirin evi satın alınca değiştirip değiştirmeyeceğinize bakın.
- Mutlaka üst, alt ve aynı kattaki komşu adaylarınız hakkında birilerinden bilgi almaya çalışın.
- Bu işlerden anlayan birisi varsa yanınızda götürmenizde fayda var.
- Kaparo verirken makul miktarları geçmeyin karşılığında mutlaka bir belge alın karşı tarafın kimlik fotokopisini alın ve işlemler sizin yanınızda yapılsın.
- Tapuda yazan daire numarası ile evin kapısında yazan daire numarasını karşılaştırın. M2 değerleri içinde aynı şey geçerli. Tapuda 50 m2 yazar ev 100 m2 olur bu iyi değil. Değerler tutarlı olmalı.
- Evi almaya karar verirseniz ev sahibide içerde oturuyorsa örneğin 2 ay sonra çıkıyım evden derse mutlaka tahliye taahhütnamesi alın satıcıdan.
Elimden geldiğince bilgilendirmeye çalıştım umarım faydalı olur iyi alışverişler.