Selam arkadaşlar,
Tam 7 gün önce Tüp Mide ameliyatı oldum. Yüksek kilo, Şeker Riski, Şiddetli Uyku Apnesi, Tansiyon Riski sebeplerinden dolayı oldum. Ameliyata girmeden önce kilom 162.55 idi. 7 günün sonunda 153 kiloya düştüm. Bu konuyu açma sebebim ise ameliyat olmak isteyipte süreci merak edenlere ışık olmak. Süreçlerimi gün gün anlatıcam
Ameliyat Öncesi
Ameliyattan 1 hafta önce tamamen karbonhidrat kesiyorsunuz bunun sebebi ise karbonhidrat karaciğeri şişiriyormuş yemediğinizde küçülüyor ve ameliyat daha rahat oluyor.
Ameliyat Sonrası
Her 2 saatte bir yürüyü
1. Gün
En zorlu günlerden birisi ilk 2 gün diyebilirim. Yaklaşık 2.5 gün boyunca boğazdan asla sıvı almıyorsunuz. Sizi serum tavsiyeleri ile besliyorlar. Ameliyattan ilk çıktığımda aşırı susamam ve su isteğim çok fazla idi. Ve sürekli olarak su istediğiniz oluyor.
2. Gün
İlk gün narkozun etkisi ile çok fazla ağrı hissetmiyorsunuz ama 2. Gün ağrılar ve ufak mide bulantısı ve sancılar başlıyor. Tabi bunlar için size sürekli olarak ağrı kesiciler veriyorlar. Bu ilaçlar sizi uyutuyor. Susama isteği aşırı artıyor ben bu süreçlerde ağzımı su ile çalkalayıp tükürüyordum bu bir nebzede olsa ağız kuruluğunu alıyor.
3. Gün
Öğlen 12 de mavi su dedikleri midede sızma var mı onun kontrolünü yaptıkları bir sıvı tüketiyorsunuz. Tadı aşırı kötü ama size 1 saatte yudum yudum onu içiriyorlar ve sonunda 1 yudum ödül olarak su içiyorsunuz

. Test 1 saat içerisinde belli oluyor mideye yerleştirilen ismi tam emin değilim ama dren sanırım ona mavi sıvı gelmediği takdirde berrak sıvı olarak adlandırılan. Su, elma suyu, ananas suyu ve havuç suyu tuketmeye başlıyorsunuz.
4. Gün
Sıvı alımı olmaya başladığı için artık biraz daha rahatlıyorsunuz. Bu gün max 500ml su alabiliyorsunuz ve bunu tüm güne yayıyorsunuz. Tabi bu gün dahil kalan sıvı ihtiyacınızı serum takviyesi ile alıyorsunuz. Ufak ufak sancılar oluyor ama bu artık rutin bir hal aldığı için alışıyorsunuz. Ve hastaneden taburcu oluyorsunuz serum takviyesi sonlanıyor. İlaçlarınızı alıyor ve saatine göre içmeye başlıyorsunuz.
5. Gün
Mide alışmaya başlıyor ama ben misal hazır elma suyu ananas suyunun tadından artık nefret etmeye başladığım için evde kendim doğal sıkmaya başladım ve tadı daha iyi rahat rahat içiyorum. Bu süreçten sonra iştah yok ama bazen insanın canı yemek çekiyor özellikle kokusu geldiği zaman. Su ve meyve suyu tüketimi günlük 2litre ile 3 litre arasına çıkarmak gerekiyor.
6. Gün
3 litre su içmek biraz zorluyor ama mide artık alıştı ve ağrılar azalmaya başladı. Bu süreçte halsizlik çok fazla oluyor gida tüketimi az olduğundan vücut kalori yakımı yaptığı için bu süreçte kilo kaybı hızlanıyor ve bugün itibari ile kilo 153 oldu. Bu arada 2 günde bir pansumanlar yapıldı bugün artık dikişleri kapatma dedi doktor baticon sürüp açık bıraktım.
Bu süreçlerde doktorum hergün benimle whatsapptan iletişim halinde oldu ve sürekli beni yönlendirdi. Açıkçası kendisinden aşırı memnunum ve alanında gerçekten çok iyi bir doktor. Ameliyatı ailemin yanında olmak istedim ama olmasaydım bile hastanedeki hemşireler doktorum diyetisyen hepsi aşırı derecede ilgili ve hassas davranıyordular. Her akşam doktorum istisnasız bugun nasılsın diye mesaj atıyor. Ameliyat Batman’da Özel Yaşam Hastanesinde Genel Cerrah
Op. Dr Mehmet Cemil Kuba’nın yanında oldum. Araştırmak isteyen olursa diye buraya onuda yazmak istedim. Ayrıca instagram adresinede buradan ulaşabilirsiniz.
https://instagram.com/op.dr.mehmet_cemil_kuba
Merak edip yazmamı isteyen olursa yorum yazarak belirtmeniz halinde. Sürecimi haftalık olarak paylaşmaya çalışacağım ve kilo düşümüm, şeker, tansiyon ve uyku apnesi sorunlarımı size aktarıcam.