Hocam kodlamayı , kodlayarak öğrenirsin bu arada kodlama olayını ihtiyaçlarına göre belirleyip , ilgi ve alana göre yönelmen gereken bi olay.
Ben de bunu fark edene kadar hep napsam , nasıl başlasam diyip duruyordum. Sonra bunun böyle olmayacağını anlayıp direk tutorial olaylarına giriştim.
Önemli olan algoritma ve mantık temellerini kafanda kurabiliyor musun? Bi proje üzerinde ihtiyaçlarını belirleyebilecek düzeyde yazılım dilinde gerekli teknik detaylara hakim misin?
Bu sorularda daha tam olarak cevap veremiyorsan çok temel düzeyde. CSS , Html ve Javascript olarak başlarsın.
Ondan sonra back-end ve front-end kısmında mı ilerleyeceğim diye karar vermen için gene karmaşaya girer kafan karışır.
Bi bakmışsın JavaScript anlamakta zaten zorlanıyorsun bir de 10 larca kütüphane, framework çıkmış karşına hepsi kendince popüler ve ihtiyaç...
Yani bu işin bi oluru yok. Kendine günde uzun saat aralığında bi zaman ayırıp bodoslama dalman ve ilerletmen gereken bir proje bulman gerekiyor.
Bu bir blog olabilir , e-ticaret sitesi olabilir fark etmez. Ancak bir amaca hizmet etmedikçe yol alamıyorsun öğrenme işinde. Sonra search bar , login vs. auth kullanıcı oluşturma vs. derken kafanda bir şeyler fazlasıyla beliriyor.
Benim önerim Web tabanlı ilerleyeceksen Python (Django, DRF) olarak back-end kısmına , Front-End olarakta (Javascript , React ) olarak bi rota oluşturman güncel teknolojiler açısından önemli olacaktır.
Ya da Javascript çok sevip kavrayabilirsen Full Stack Mern olarak aratıp başlayabilirsin.
Mobil olarak ilerleyeceksen ihtiyaçların gene değişecektir. Ancak bu demek değil web tabanlı çalışmalarda bilgin olmamalı vs.
Kısacası bir firma ve şirkette çalışma hayali ile bu işe başlayacaksan bu saydıklarımın üstüne çok , çok daha fazla donanım gerekecek şeyler istiyeceklerdir.
Ama benim hem çevremden hem tanıdığım esas aldığımızda önemli olanın bir dili kavrayıp ondan sonra yazılımın mantığı ile diğer dillere adaptasyon sağlayabilmenden geçiyor.
Çünkü 2 yıl sonra tüm her şey farklı yönde değişebilir. Her zaman kendini güncellemen gerekiyor.