HESAPLAMAK İÇİN:
https://jsfiddle.net/u5zmg0e8/
"
Kendinizi Enayi Gibi Hissediyormusunuz? ( Ben Hissediyorum )"
@bycaos; bir arkadaş kendini alışveriş yaparken enayı hissettiğini yazmış bunun üzerine çoğu kişi fiyatlanmaların dolarla olduğunu yazmış. onlar için dolar artmadan önceki ürün fiyatlarını hesaplayan küçük bir hesaplama aracı kodladım. Aşağıda da bir örnek bıraktım.
Çoğu herkes eflasyonun
2019 ocak ayında patlamadan önceki ürün fiyatlarını az çok biliyodur. Aşağıdaki site ile ürünlerin 4 ocak 2019 fiyatlarını hesaplayabilir. Alışveriş yaparken kazıklandığınızı düşündüğünüz ürünleri alırsınız veya almazsınız. ...
Güncel Fiyatı 120 TL eski fiyatı 25 TL idi.
Şuan dolara göre de bu ürün daha pahalıdır. 
Bu kod, bir ürünün güncel TL fiyatını alarak, belirli bir döviz kuru üzerinden eski fiyatını hesaplayan bir hesaplama aracını oluşturuyor. Kodun çalışma mantığı şu adımları izliyor: - Kullanıcı, <input> etiketine girerek ürünün güncel TL fiyatını girer.
- Kullanıcı "Hesapla" düğmesine tıklar.
- JavaScript tarafından tanımlanan calculate() fonksiyonu çalışır.
- calculate() fonksiyonu, tlValue değişkenine kullanıcının girdiği TL fiyatını atar.
- Ardından, güncel dolar kurunu almak için "https://api.exchangerate-api.com/v4/latest/USD" adresine bir HTTP isteği yapılır. Bu API, güncel döviz kurlarını sağlar.
- API'den dönen yanıt JSON formatında gelir. response.json() ile bu yanıt JSON formatından JavaScript nesnesine dönüştürülür.
- Dönüştürülen veriden TL karşılığı alınır ve exchangeRate değişkenine atanır.
- Hesaplama yapılır. tlValue değeri, exchangeRate ile bölünerek dolar cinsinden bir değere dönüştürülür. Ardından, bu değer 5.33 ile çarpılarak eski fiyat hesaplanır.
- Sonuç, result değişkeninde tutulur.
- Hesaplama sonucu, resultElement adlı bir HTML öğesi ( <div id="result"> ) aracılığıyla ekrana yazdırılır. textContent özelliği kullanılarak sonuç metnine formatlanır ve sonucun iki ondalık basamağa yuvarlanması sağlanır.
- Eğer API'den veri alınırken bir hata oluşursa, catch bloğu çalışır ve hata konsola yazdırılır.
Bu şekilde, kullanıcı güncel TL fiyatını girdikten sonra "Hesapla" düğmesine basarak eski fiyatını hesaplayabilir ve sonucu ekranda görüntüleyebilir.