22 haziranda mehmet şimşek'in açıklamasına göre doların da yönü belli olacak. inş faiz artırılırda artık geriler
22 haziranda merkez bankası kararından sonrasında yataya geçeceğini düşünüyorum ytd
belediye seçimlerine yaklaşmadan bozdurabilirsiniz yine şirin gözükmek için bir şeyler deneyebilirler o saatten sonra zaten yoluna devam edecektir dolar YTD
Faiz arttırma yetkisi verildi bakana. Faizi arttırdığı an dolar düşer.
sizce hocam satılır mı

d asgeri ücrete zam gelecek az bekleyin bir daha konu açın ondan sonra yine artması için bir şey çıkar merak etmeyin
Faiz arttırmasının bir yararı olmayacak. Anlık düşse bile geri çıkacaktır.
%5 faiz arttırdığında, %6 doların düşüp orada kalması lazım ki yararlı olsun. Yoksa ödediğin para artınca doların düşmesinin bir anlamı yok.
Faiz artırımı gerçekleşirse eğer dolar düşüşe geçer. Panik satışlardan dolayı düşeceği yerin biraz daha altına iner tahminime göre.
Sonra biraz arttıktan sonra yatay olarak devam edeceğini düşünüyorum. ( ytd )
Tabi doğru politika uygularlarsa.
%100 enflasyon olan bir ülkede, faizi %20 yaptığınız zaman dolara talep düşer mi? Kasasında eksi döviz rezervi varken, kısa vadede 196 milyar dış borç ödeyecek ve aynı zamanda ithalatı için döviz ihtiyacı da olacak bir ülkede, faiz %20 olunca dolar düşer mi? Bu sorulara mantıklı cevaplar vermek lazım.
Nasıl sabit duruyor? Emin misin?
Şu an yapılacak bir faiz arttırımı artık eskisi kadar etkili olmayacaktır, tahminlerime göre doların ilerlemesi ve sabit kalması gereken kur ortalama 29 - 35 arasıdır. Bu süre zarfında değişiklikler olabilir ancak hem vatandaşın hem yatırımcının güvenini sağlamak için değil 3 - 4 gün en az 8 - 10 ay belki 2 sene kadar o doların sabit kalması gerekir. Yakın bir gelecekte de eğer pembe bir gözlük takmıyorsanız bu durumun gerçek olmadığını görebilirsiniz. Evet Mehmet Şimşek şu an için para politikalarını doğru ilerletiyor ama bundan sonra vereceği kararlar çok önemli. Kıssadan hisse dolarda bir düşüş yaşanmaz, stabil de kalmaz. Şu ara beklenmesi gereken en yakın tarih yaz sonudur. Söylediklerimin hepsi benim şahsi kararım ve değerlendirmelerimdir. Bu bir yatırım tavsiyesi değilidir.
sayın erdoğan faiz artmayacak dedi geçen gün. ekonomist değilim ama rusya ile anlaşmalar devam ederse ve petrol rezervi azalırsa uzun vadede doların geleceği yok. kısa vade için düşecek gibi durmuyor.
Doların düşüşünün faiz artışına bağlı olduğunu düşünmeniz çok ilginç. Her hamle zamanında etki gösterir. Faiz artışının doların düşmesine sebep olacağı zamanı çoktan geçtik.
Düşse ne olacak acaba? 22 olsun 20 olsun 18 olsun. Ne kadar dayanacak sanki. Alım gücü belli, ekonomik durum belli. İstediğin kadar artır. İnsanlar doların düşmesine alım için muhteşem bir fırsat olarak bakıyor. Daha ötesi mi var
Faiz arttırımından dolayı düşer öngürüsünde bulunan arkadaşlara şunu söylemek isterim şuan güncel mevduat faizleri %40 civarında. Merkez bankası arttırsın arttırsın %20 yapsın faizi k. kartı faizleri artacağından piyasa biraz durulacaktır, fakat nereye kadar piyasayı durdurabilecekler yerel seçim var ve para basmaları şart gibi birşey ondan dolayı bence kimse Mehmet Şimşekten mükemmel bir ortodoks politika beklememeli. Şuana kadar ki politikaların biraz daha ortodoks hali uygulanacak en azından seçimlere kadar.
Rezervler çok azalmış durumda bu seviyelerde tutarlarsa turizmden gelen dövizler sayesinde tutabilirler fakat aşağısı bence mümkün değil. Yakın zamanda takip ettiğim ekonomistlerin öngörüleri bir miktar pik yaptırılacak, oradan yabancı sokulacak, yabancı borsadan alım yapacak sonrasında faiz arttırımlarıyla dolar şuan ki seviyelerde tutulmaya başlanacak şeklinde. Takip ettiğim hiçbir ekonomist doların kısa ve orta vadede düşeceği yönünde beklenti içinde değil. Benimde düşüncem bu yönde ya yatay kalacak bu seviyelerde yada pik yaptırılıp sonradan başına vurulacak, bu arada yatırım tavsiyesi değildir ihtiyacınıza göre karar vermeniz en sağlıklısı olur.
1 ay önce 19 tl olan doların 3-5 tl düşmesini bekliyoruz
Faiz her türlü etki gösterir de şimdi sen faizi %20'e çekersen ne etkisi olacak, %70'e çek %80'e çek kademeli olarakta artışa devam et piyasaya güven ver, o zaman bak bakalım dolar artıyor mu enflasyon düşüşe geçiyor mu geçmiyor mu gör. Ancak öyle bir ekonomi modeli uygulandı ki faizi buralara çekseler ne bankalar içindeki %8'den verilen tahvillerden ötürü kredi verebilir, ne ihracat yapılabilir, nede insanlar ticaret yapabilir. Kısaca enflasyonun üzerinde ve piyasa beklentilerini karşılayan faiz her türlü etki gösterir fakat onu yapmak şu koşullarda mümkün değil, bakalım nasıl rayına oturacak her şey bu süreçte merakla takip ediyorum.
Evet aslında ben de tam olarak sizin dediğiniz gibi demek istemiştim. Faiz etkili olur ancak şuanda ekonomi faiz artışıyla kurtarılabilecek gibi değil. Piyasada güven yok. Her gün kur oynaklığı var. Yabancı yatırımcı çekemiyoruz vs.vs. Binlerce sebep var. Kim bozduysa düzeltsin diyorum ben artık, sonuçta bu hale getirene oy verdiler düzeltmek de onun görevi
uzun vadeli düşünüyorsanız, yıl sonuna kadar tutun. ytd.
Kur korumalıda 2,4 trilyon var.
Bu mevduatın faizi elbette para basarak ödemecek.
Bankalarda 170-180 milyar dolar döviz mevduatı var.
Merkez Bankasının net rezervi -70 milyar dolar.
Enflasyon %100 üzerinde hepimiz biliyoruz.
Asgari ücrete zam ile daha da artacak.
Enflasyon hadi diyelim %80 lerdeyken %15-20 faizle doları nasıl tutacaksınız
Bu neredeyse -%60 faiz demek.
Enflasyon bu kadar yüksekken faizleri de enflasyon kadar yükseltemeyeceğimizw göre Kur Korumalının dolara dönmesini nasıl engelleyeceğiz.
Faiz arttırımının işe yaramadı için enflasyon ve faiz arasındaki makasın daralması lazım. Ama o seviyede bir faiz artışı yapamazlar.
Hele hele 9 ay sonra yerel seçim varken para basmadan kaynak yaratamazlar.
Türk Liraso bollaşırlen doları tutacak bir rezer yok.
faiz düşürme politikası hala aktif, geçen sene içerisinde bir kerede gelinmedi o rakamlara, aylarca sabit durdu. seçim yeni bitti, ekonomiden sorumlu bakan değişti, yeni ekonomi yol haritası çizilecekmişmiş, +asgari ücret öncesi dönemdeyiz.. bence gayet normal? ufak tefek düşüşler elbet olacaktır, ama yine de yıl sonu tahmini için bu rakamın altı oldukça gülünç duruyor.
sene sonu 30 tl , 2027 ye kadar 50tl yi aşar umarım. bu hükümet kaldıkca dolar artmaya devam edecektir. daha dogrusu tl inmeye devam eder. dolar dünyada oldugu yerde sabit duruyor zaten. türkiye hariç
doları 7 tl iken aldım o zamandan beri sat dediler düşecek dediler dahada yükseldi paramın dolarda durması daha iyi en azından param deger kaybetmedi.
Şu an tek istediğim şey ya asgari ücretin artmaması ya da doların baskılanmaması. Bu ikisi bir arada olunca bizim gibi döviz kazanan insanlara oluyor. Ülkede istisnasız her şeyin fiyatı asgari ücrete göre belirleniyor, aynı anda dolar da baskılanınca zararda oluyoruz. Her harcamasını krediyle TL borçlanarak yapanlar için sıkıntı yok tabi.
Gelir şimdi dolar 15 tl olcak diyen dayılar
Politika faizi eğer 2150-2400 baz puan arası arttırılırsa dolar 13-14 tl bandına geriler.
Ben bugün sattım. 22 hazirandan sonra olaylara bakacaz artık.
Doların bugünkü gerçek degeri 35 tl nin üzeri faiz ne kadar artırılsa arttırılsın dolar düşmez . Özellikle ülkemizde yüksek seviyede enflasyon var . Bir yıldır faiz düşürüldü dolara hiçbir etkisi olmadı tersine enflasyon yarattı dolar 30 tl yi geçecek. YTD
Faiz artınca dolar düşer ama devlet ve büyük şirketler bunu bilmediği için dolarlarını yüksekten satmıyorlar. Evet!!!
Doların yükselişi faiz indiği için olmadı ki faiz yükseldiğinde düşsün. Tabi bu algıyı pompalamak için bi süre düşüş gösterebilir.
Önemli olan temmuz zamları sonrası.
Dolar kur korumalıdan dolayı ucuz kaldı, kur korumalıda beklenebilir yada enflasyona dayanıklı bişeylere yatırım yapılabilir.
Duser diyenler hayaller aleminde yasiyor 35 kesin gorecektir bu sekilde devam edildigi surece ki devam edilecek
Tüm dovizler haziran ayı içinde düşecek. Olaya doviz TL olarak bakmayın parite açısından değerlendirin. US/EURO paritesi 1,07 civarı şimdi. Yıl sonunda 1,15e kadar çıkacak yani dolar düşecek euro değerlenecek.
Doviz istiyorsanız euro alın. Sene sonu Euro 30 TL+ olacak. 22,8den aldım beklemedeyim. Trade yapayım derseniz elinizde patlayabilir. Yıl sonuna kadar beklerim diyorsanız EURO derim. Sonra altın derim ama asla USD demem.
Altın almak isterseniz ONS fiyatının 1910-1915 olduğu zaman alın, (bu ay içinde 1910-1915 seviyesini görmeyi bekliyorum) aynı zamanda bu dönemde USD de düşecek. 2 defa kazanmış olacaksınız yani.
Altın her zaman kazandırır. Yavaş artar ama her zaman artar. Emeklilik planlarınıza altını mutlaka katın.
Siyasi değerlendirme yapanlara kulak asmayın. Sağcısı da solcusu da ekonominin zerresinden anlamadan, parite nedir bilmeden. Yok makarna, yok heykel kavgası ede dursun siz cebinize bakın. Paranın sağcısı-solcusu olmaz, sağı da bozar solu da.
Burak Bey, Doların dediğiniz fiyatlara düşme imkanı yok. Diyelim ki hayal kuralım gökten konteynırlar dolusu dolar insin öyle bir para gelsin. Öyle bir para gelse bile merkez bankası doları piyasadan çekerek rezervlerine katar. Amaç ihraçatcıyı ve üretimi ayakta tutmak olur. Dolar bırakın 13 14 fiyatını 19a bile ihracatcı aylardır zarar yazıyordu özellikle temmuz asgari zamından sonra ihraçatçı dolar 20ye bile batar rekabet edemez.
Para varsa daha çok alabilirsiniz 😂
Doları kısa vadede geri çekemezler bu gerçekçi bir durum olmaz.
Bırakın geri çekmeyi , yükselişi engellenip piyasayı sabitledikten sonra ufak ufak aşağı yönlü hareket etse bile bu bizim için çok iyi bir sonuç olurdu.
Şuadan bile doların durduğu yer baskılanmış halde , Bir anda serbest bırakmıyorlar , doğru olanı yapıyorlar aslında , ayrıca Asgari ücret açıklama öncesi fazla serbest olursa , asgari ücrete verecekleri zamı artacak.
Doların gerçek değeri 30'dan aşağı değil bence.
Faizin artacağı ay başından beri belli.
Düşmesi için kararın açıklanmasına gerek yok, böyle bir dinamik yok açıklanana kadar çoktan karar fiyatlanmış olur nitekim kur artarak karar fiyatlandı da.
Ancak yine de artışın miktarı ve metin önem arz ediyor elbette.
Piyasa beklentileri önceden fiyatlar. Mehmet Şimşek politikaları dövizi 10 puan yerine 5 puan artırmıştır belki. Şuana kadar zaten hâlâ dövizi baskılıyorlar. Yıl sonu 27-28 görmeden durmaz.
Hepinize çok çok teşekkür ederim vakit ayırıp yorum yaptığınız için.