Editörlük hizmeti verdiğim birçok sitede gözlemlediğim ortak bir sorun var; “görseller”.
Her ne kadar göz ardı edilse de, görseller oldukça önemli. Google’dan, stok görsel sitelerinden ya da farklı sitelerden alınan görsellerin kullanılmasını doğru bulmuyorum.
(SEO uzmanı hocalarım da görüşlerini belirtirse, net bir kanıya varırız.)
Benim böyle düşünmemin sebebi, Google’ın görseller kısmında yapay zekayı kullanması. Google, bir görüntüdeki nesneleri veya yerleri tanımak için görüntü tanıma teknolojisi kullanır. Böylece görselde bulunan nesneleri, ünlüleri, mekanları veya diğer tanımlayıcı öğeleri belirleyebilir.

Örneğin aşağıdaki görseli inceleyelim;
Arattığım kelime: “denizde tek başına oturan adam”

Görselin açıklama kısmında, yazı içerisinde, url’de ya da herhangi bir yerde bu kelime kullanılmamış olmasına rağmen; Google görseli taratarak önüme sundu.
Bu konuda yapmanız gereken çok basit bir şey var. Sıfırdan görsel oluşturmak ya da stok resim almaktan bahsetmiyorum. Photoshop ya da Kanva’dan kaliteli, SEO uyumlu ve özgün resimler üretebilirsiniz. Bunun için ileri düzeyde bilgi sahibi olmanıza gerek yok. Düz bir fon üzerine konu başlığını yazmanız dahi çoğu zaman yeterli olacaktır.

Eğer konunuzla alakalı görsel ögeler de kullanmak istiyorsanız, Pexels gibi sitelerden görsel alıp ters çevirebilir, üzerine yarı saydam bir katman ekleyip yine konu başlığınızı yazabilirsiniz.
Bu sayede SEO uyumlu ve özgün görsel elde etmiş olursunuz. Kanva’dan yaptığım basit bir görseli aşağıda ekliyorum.

Her makalede arkadaki görseli değiştirip, konu başlığınızı eklemeniz yeterli olur. Naçizane bir öneridir, karşıt fikirleriniz varsa yorumlarda beyin fırtınası yapabilir / tartışabiliriz.