Bir agnostik olarak öncelikle bir çok dini ideolojiye, dine eşit mesafede biri olduğumu öncelikle belirtmeliyim. Siz bu durumdan ciddi anlamda rahatsız oluyor olmalısınız ki görüşlerinizi bekliyorum söylemi altında aslında bu düşünceniz için onaylanma ve manevi destek ihtiyacınızı dile getirmişsiniz gayet normal bir şekilde.

Dini hükümleri - kuralları, başkaları adına yorumlamak, başkaları için şekillendirmek doğru değil ve bundan hoşlanmam. Sadece şunu belirtmek isterim dini veya politik her hangi bir ideolojiyi - konuyu hayatınızın ne kadar merkezinize koyacağınız veya ona ne kadar tabi olacağınız sizin karar vereceğiniz bir şey. Her şeyin azı da fazlası da şöyle - böyle gibi bir klişeye böyle bir konuda girmek istemiyorum fakat susuzluktan veya aşırı tüketiminden olduğu gibi dini korkulardan - kaygılardan aşırı uzaklaşarak ciddi sorunlar, problemler yaşayarak ciddi problem de yaşamak mümkün dini hayatının merkezine sorgusuz, sualsiz tüm yetkileri ile yerleştirerekte ciddi problem ve sorunlar yaşamakta ne yazık ki mümkün.

Günümüz dünyasında gerçek komünizm, gerçek din şu değil, bu değil gibi kendimize zırh oluşturmaya çalıştırma hatası var. Suriye'deki, Irak'taki radikal dini gruplar başarılıyken, güçlüyken çoğu tarikat, radikal gruplar bunlar Amerikan'ın, İsrail'in ajanı demiyordu, işte olması gereken oluyor, düşüncelerimiz - beklentilerimiz gerçek oluyor diyordu. Ne zaman ki dünya kamuoyunda her anlamda başarısızlık ve öfke çekmeye başlandı bu grupları öven radikal tarikatler ve cemaatlerde bunlar zaten şunların ajanı değişimi oldu. ( Kaldı ki Suriye'deki, Irak'taki radikal gruplara dünyanın dört bir yanından insanlar dini ideolojileri mutlak bir şekilde hayatının merkezine koymaya başlayarak, her konuda en doğru ve en haklı ne olursa olsun bunlardır denilerek bu gruplara dahil oldu insanlar)

Bunu kabullenerek, bunun farkında olarak neyi nasıl yapacağınıza karar vermenizi tavsiye ederim. Afganistan'da Taliban mensuplarına her konuda eleştiri yapılabilir bir nebze kabullenirler veya farklı şekillerde tepki verirler ama hayır siz müslüman değilsiniz denilebileceğini sanmıyorum. Zira bunu kabullenebileceklerini, buna tahammül edebileceklerine ihtimal vermiyorum.