WebToPay adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ozaman ev almis olsaydiniz simdi cerez parasi olarak taksit oduyor olacaktiniz. 2019 da az biraz borcla 350k ya ev aldim.Borcu erken bitirdim.Simdi ev 3m civari yapiyor.iyiki almisim diyorun.Siz ozamanki durumunuzla ev almayip suanki mali durumunuzla ev alabiliyorsaniz sorun yok ama ozaman almayim simdi alima daha cok uzaklastiysaniz sıkıntılı derim.
suanki mali durumumla, o zamankine esdeger bir zorlukta maltada ev alip vatandas olabilecek durumdayim hocam, fark orada. ancak o zaman ev alsaydim bugun burada olmayacaktim. hala o sıkıcı plazada, suanin hayalini kuruyor olacaktim muhtemelen...

cunku turkiyede o zaman ev alan dostlarımın hicbirisi de halinden memnun degil. ev 3m oldu da, hayat pahaliligi ayni mi kaldi? ev ne kadar pahalandiysa hayat da o kadar yabda yakin seviyede pahalandi. 3 milyon 2019 un 3 milyonu degil ki. siz 10 kati konforla mi yasiyorsunuz suan? oyleyse eyvallah haklisiniz. ben 2019 da 10k civari maas aliyordum, suan tr deki eşlerim 40k-50k felan aliyor. hayatlari ekonomik olarak kidemle iyilesmeyi birak eskisinden daha zor, goruyorum, duyuyorum..

ha ben burada ev alabilecek durumdayim ama halen ev almiyorum. çünkü o da baglayacak beni, kisitlayacak, en az 3 4 sene risk aldirmayacak, yeni bir ise yatirim yaptirmayacak, yerim de saydiracak. yarin bir yazılım projemizin avans odemesi var, xxxx usd. borcum olsa ona butce ayıramazdim. ama ayiriyorum. ne kadar basarili olur bilmiyorum, ama belki de o yazilim bana 3-4 sene sonra kanadada, usa de kredisiz ev aldiracak. ha aldirmazsa da canim sagolsun, en azindan istedigimi yapabiliyorum. özgürce deniyorum.

yani enflasyona paralel degerlenen evdense, isini buyutmek ve enflasyondan bagimsiz gelir hacmini arttırmak cok daha mantikli bana gore, illa finansal dusunup yatirim yapilacaksa, ise, gelecegine yatirim yapmaktan bahsediyorum. suanki halim istanbulda evi olan bir aykuta gore bence cok daha iyi.

diyeceksiniz ki işin batari var çıkarı var. evin yok mu?

babamlar ablamlar ev aldılar 2-3 sene once. malesef maras depreminde yikim karari cikti. hepsi de iyi muteaahitlerin isiydi, ha bina gorevini gordu icinden canli cikardi ama gitti onca emek, yatirim mali olarak. umarim olmaz diyecegim de benim ummamla olmuyor, istanbulda da cok can yanacak, cok yatirim moloz olacak...tabi cana geldikten sonra malın onemi yok, bu örneği is kurmaya risk gözüyle bakanlar icin verdim. zira istanbulda ev almak daha buyuk risk yatirim acisindan bana kalirsa, ne olacagi belli degil...