Yakın zamanda bir arkadaşa yavru vermiştim. Ona aklıma gelen her şeyi yazdığım bir mesaj vardı. Onu atayım belki faydası dokunur.
Alakasız bir yanı çıkarsa artık kusura bakmayın. Baya uzunca yazmıştım.

Arkadaşların mesajlarında gördüğüm birkaç husus var. Onlar çok takıldı kafama. Detaylarına girmeden yazayım. Detay isterseniz başka mesajda yazarım.
10-15 günlük kedi sahiplendirme diye bir şey olmaz. Sakın o şekilde almayın. Yavru en az 2 ay anne sütü alacak.
Hasta veya sorunlu bir yavru ise anne dışlayabilir ki; bu durumda o yavrunun bakımı beslenmesi vs. size düşer. Buda zor bir durum. Hele ilk defa sahipleniyorsanız yani tecrübesiz iseniz o can çok büyük ihtimalle elinizde can verir.

Tüy konusu kolay kolay hallolmaz. Azalır ama tükenmez ki; kimi kedilerde azalmış hali bile fazladır.
Benim kısmi çözümüm robot süpürge.
Evde 3 süpürge var. Robot süpürge süreli olarak ara ara çalışır. Şarjlı sürüge günlük olarak kullanılır. Büyük süpürge haftalık dip bucak girer.

Parazit ve diğer zaruri aşılarını zamanı gelince baştan yaptırın. Sonrasında dışarıya çıkmayacak, başka canlılarla temas etmeyecekse parazitlerin aralığını 2 ay olarak tutmanıza çokta gerek yok. Ayrıca bazı yerlerde hap olarakta satılır. Şehrinizde vardır. Onlardan da verebilirsiniz.

Mama konusunda mümkün olduğunca market ürünlerine mamalarına alıştırmayın.
Çocukların en büyük belası bence bu market mamaları.
Güzel, besleyici bir mama seçin onunla ömürlük gitsin.
Ben yetişkinler için Proplan *****, yavrular için Proplan Kitten kullanıyorum. Çokta memnunum.

Yaş mama olarak gourmet. Bazen ND'nin püre tarzında olanları var. Rahatsız olduklarında falan iyi oluyor.

Bir box'a ihtiyacın olacak. Veterinerler petshoplar satar ancak mecbur kalmadıkça ben bunları hiç bir zaman önermem. Çünkü aynı ürünleri çok daha pahalıya alırsın genelde. Trendyol vb. sitelerde uygun fiyatlı bulabilirsin. Dışarıya vs. çıkacağında kullanmak için.
Tabi bu mecburiyet anında kullanılacak. Aksi halde bu canlar o kutunun içinde gezdikçe stres olurlar.

Maddi durumun nasıl bilmiyorum. Ben her şeyin en asgarisini yazacağım. Durumun iyiyse zaten sen bunların üstüne çıkarsın.

Kediyi yavruyken almak sana alışması için önemli avantaj. Hem sana hem diğer etkenlere. Mamasından yatacağı yere kadar.
Başlangıçta durumun iyiyse bile bir şeyler almak için acele etme. Çünkü kediler senin daha keyifli gördüğünü değil kendi canı istediği şeyi yapıyorlar. Bizim evde 10 farklı rahat yatak var. Çocuklar gidip kutuya yahut kuru tahtaya yatıyorlar. O yüzden çoğu şey boşa maliyet olur.
Sen karınlarını aç bırakma kumlarını temiz tut onun haricinde zaten evin kadrolu üyeleriyle aynı şartlarda mutlu mesut yaşar.

En önemli madde; nasıl alıştırırsan öyle gider.
Bu madde her şey için geçerli. Sürekli yaş mama verirsen başka şeyi gözü görmez olur, sürekli yeşillik tarzı verirsen ev sevmez olur. Sen vahşi oynarsan oda büyüdüğünde vahşi olur. Ellerini tırmalamasına müsade edersen büyüdüğünde sürekli tırmalar. Özetle yavruyken ne verirsen yetişkinken onu alacaksın.

En önemli husus. Hayvana bağırma. Kedilerin en büyük derdi stres. Stresin sonu ölüme gider. Yapmasını istemediğin şeylerde, işaret parmağınla uyarıp hayır de. Sürekli bunu tekrar ettiğinde ne olduğunu bilmese de onu yapmasını istemediğini anlar. Olumlu şeyler yaptığında ise ödüllendir. Ben yaş mama ile ödüllendiriyorum. Yahut puding vs. ürünler var. Onlarda olur. Bu tarz şeylerde çok detaya inmeye gerek yok. Onun yolunu sen çizeceksin zaten. Zamanla alıştıkça ihtiyacını da sevmediği şeyleri de anlayacaksın.
En önemlilerden bir tanesi daha, kumunu daima temiz tut. Günde en az 2 kez temizle. Ki parazit oluşup hasta olmasın, hasta etmesin.

Kum olarak ben topaklananları kullanıyorum. Temizlenmesi kolay oluyor.
Bir kum kabına ihtiyacın olacak. Buda maddiyatla alakalı. Kalın bir kartonda kullanabilirsin, basit bir kum kabı da alabilirsin, güzel üstü kapalı bir kum kabı da alabilirsin. Hepsi güzel iş görür.
Kumun yerini eve gelir gelmez göster. İçine bırak kendisi öğrensin yerini. Sonrasında çişi geldimi kendisi gider yapar. Evin her alanında dolaşacaksa ulaşımı kolay olsun kuma. Yavru olduğu için yetişmekte sıkıntı yaşamasın. Büyüdüğünde zaten ulaşamasa da tutar.
Aynı şekilde mama yerini de göster.

Kuru mama konusuna gelince; ana besin kaynağı bu olacak. Çok fazla alma. Yavru bu. Zaten az yer. Mama bayatlayıp bozulmasın. Marka ve içerik konusu önemli. Durumuna göre sende bir marka belirle. Besleyici olmasına dikkat et. Onu değiştirme. Değişim mecburi olursa netten mamayı değiştirme olayına bakarak değiştir. Direk 1 günde kesme yani eskisini.
Bizim bir kedi, bitkisel ağırlıklı mamaya alışmış bize gelmeden önce.
10 kilosu 450 lira. Ki 10 kilo bir yavru için aylarca yeter.
Bizim evimizde doğanlar proplanla büyüdüler. Onun 10 kilosu 1600 lira. Burada tercih tamamen senin. Sen neye alıştırırsan ona alışacak ve onunla büyüyecek. Tabi ben 10 kilodan örnek verdim diye 10 kilo alma sakın. O bitmez bayatlar gider.

Nasıl alıştırırsan öyle gider konusu yani.

İsmine alıştırma işini ödül maması verirken yapabilirsin. En güzel yollardan birisi. Her yaş mama vereceğinde adıyla seslenirsen ona alışır gider.

Hayvan sevgisi bir heves değilse; çoğu insan için yanına geldiği zaman daha da artar. İnsanı kendisine bağlar. Kedilerin bir huyu var. Alıştığı zaman evi senden daha çok sahiplenir, senden daha çok ev sahibi olur. Bir yerden sonra hizmetçi o sahip moduna döner.

Farklı bir konuda aşı. Bu konu da en başta ki gibi. Veterinere götürürsen en basit aşı olan iç dış parazit 400 TL ortalama. Daha az alanı da var çok alanı da.
Aşı takvimini zaten her yerde bulabilirsin. Yahut götürdüğünde hekimine sorarsın sıradaki aşıyı.
Zaten sık sürekliliği olan iç dış parazit. Onun haricindekiler sık uygulanmaz.
Normalde 2 ayda bir yapılması gerekir ama evden hiç çıkmayacaksa, başka kedilerle teması olmayacaksa bu aralığı uzatabilirsin.
Çip artık zorunlu oldu. Bunda da veteriner veya müdürlüğe taktırabilirsin. Normalde çip olmadan tedavi vs yapılmayacak deniyor ama daha bugüne kadar çip soran olmadı. 6 aylık olana kadar takılması gerekiyor.

Bunun dışında bu can eve ilk geldiğinde alışacak. İlk günlerde çok ele almaman sevmeye çalışmaman iyi olur. Sen otur bir yere bırak o sana gelsin. Gelmezse sen gitme. Mamayı kendin verirsen bu süreç çok daha hızlı ve bağlı olur. Birkaç gün sonra zaten eve alışınca kendine güvenilir alan belirlediği yerleri bilir kendisi. Sonrasında birbirinize alışma sürecini başlatırsın.

İşin son ve kötü bir hatırlatması var. Gün oldu ve herhangi bir sebepten ötürü artık birlikte yaşamama kararı aldın. Lütfen sokağa koyma. Ev hayvanı sokakta asla ama asla barınamaz ve ölür. Bu canlar cins olduğu için zaten muhakkak bir taliplisi olur. Ama oldu ya bulamadın. Bana haber et ben ona bir yuva bulurum. Hiç bir yer bulamasam kendim bakarım. Umarım böyle bir durum olmaz ama dünya halidir. Söylemeden olmaz.

Özetle temel ve mecburi ihtiyaçlarımız:
Mama
Kum kabı
Seyahat ederken yanında taşımak için box.
İç dış parazit aşısı.

Buraya kadar olanlar benim şahsi fikir ve tecrübelerim. Bağlayıcılığı yoktur.