Arkadaşlar merak ettiğim konulardan bitanesi , birkaç araştırma yaptım ama sağlıklı olmadı.
Şimdi bu baraj kalktı ya , şöylemi oluyor sınava giren arkadaşlar baraj yok diye istediği üniversiteyi yazıp girme imkanları artıyor mu?
Açık öğretim fakültesine yazılmak garanti mi olmuş oluyor .
Hayır. Açıköğretiminde kontenjanı var. İstediğin üniversiteye değil, sana reva görülen nereyse oraya girersin. mesela odtü yazıp kesin dolacak bölüme denk getiremezsin fakat atıyorum yozgatta bi dandik bölümde boş denk getirebilirsin oda baya boş bi bölüm olacaktır. Yani şöyle düşün şimdinin başarılı veya baraj üzeri puan alan öğrencileri yerleştikten sonra en son kalan çer çöp yerlere bu baraj altı öğrenciler giriyor olacak.
Türkiyenin toplam
1 milyon 61 bin 686 öğrenci kontenjanı var. 3 milyon 8 bin 287 civarı öğrenci başvuruyor üniversite sınavına. Dolayısıyla kontenjanın 3 katı başvuru olduğunu düşünürsek, bunlarında bölüm farklılıklarından dolayı, tercih hatalarından vs dolayı aralarında giremeyecek olanların olduğunu düşünürsek garanti üniversite olayı kalmamış oluyor. En başarılıdan sıralandığını düşünürsek sistem yine aynı sadece baraj altı puanla kimsenin yazmadığı boş kalan kontenjanlara es kaza giriyorsunuz. Onuda okusanız ne okumasanız ne tabi tartışmalı. 2022 Üniversite sınavında 172 bin 45 kontenjanın boş kaldığı görülmüş. Bunlarında bir çoğu ek tercihle doldurulmuştu. Şimdi baraj kalkarsa bu kontenjan direk dolacak anlamına geliyor. Yer israfı yapmıyorlar gibi düşün. Ülke için kötü, tembel, salak öğrenci için iyi sistem.